Section 8

Lördag 30e januari


Jag har precis kommit hem från en grym kväll! Och dag!

 

Imorse släpade jag me mig Ida, som sov hos mig, på min morgonrunda. Vi upptäckte att det var perfekt beachäväder! Och Miguel upptäckte att damernas final i tennis var halv sju på kvällen och inte på eftermiddagen som jag läst nånstans och lurat i alla.

 

Så en dag på stranden. Olivia och Paula låg redan där och jag och Ida fiskade upp Jessica på vägen.

 

På kvällen drog jag och Olivia till Federation Square för att sluta upp med en hel mängd tennisintresserade människor som tagit med sina filtar och slagit sig ner i den supervarma natten.


Smussla med vår vin och kex och bredde ut picknickfilten^^ Idag var en av de nätterna med 30gradig värme då man inte kan låta bli att älska Melbourne!

 

Uppenbarligen finns det väldigt många belgier i Melbourne och det var väldigt tyst när kraftpaketet Serena tog hem segern efter en jämn match.

 

Vi hade researchat lite och tänkte att vi skulle hitta några av de barerna som inte låg lika synligt som Young and Jacksons för alla turister. Så expedition explore nightlife @ Melbourne city.

 

Vi började o dra till The Croft Institute. Låg i en sjukt trång gränd. Skitläskig, som man helst inte skulle gått in i ens om man fick betalt!... längst inne låg klubben som var inspirerad av ett mentalsjukhus. Det var creepy. Dock gick vi inte in eftersom det var inträde. Men vi slöt en unbreakable vow i ren Harry Potter anda, och Olivia lovade mig att det blir ett besök nästa helg. Om vi vågar oss in i den djupa gränden i China town...

 

Vidare letade vi i ännu värre gränder. Bakdörrarna till alla kinamats restauranger, Fyllda med soptunnor, illaluktande av urin och med mysko gubbar i hörnen. Allt för att hitta de små gömda guldkornen vi var på jakt efter. Om jag var rädd? Hela tiden, haha men som de redan varnats för i artikeln där vi hittade lite tips, var det ju det som var tjusningen med de hela.

 

Well. Vidare. Efter en liten felläsning på kartan av mig så hittade vi tillslut rätt.

Section 8, låg även den gömd i en gränd bakom china town. Bakom ett hönsnät skymtade vi den provisoriskt byggda baren. Bord och stolar av ditställda lastpallar. Baren, en inredd barack och över oss skymtade orions bälte fram mellan plåtarna som fungerade som ett tak över halva stället.

Det var skitmysigt!

Turisterna hade inte riktigt letat sig fram, det var proppfullt av aussisar och ett perfekt ställe att tillbringa en kväll i 30gradig värme på. Ljusslingor lyste upp i trädet som var inbyggt mellan borden och drinkarna var billiga.

Tummen upp för Section 8!

 

Vi hamnade på Murmur, en liten gränd såklart, fast en bit ifrån de andra. Litet hemmatrevligt ställe i kubansk stil som även fungerade som en restaurang. ”Are you here for the birthdayparty?” frågade vakten, och varnade oss sedan för att det var proppfullt pga ett födelsedagsparty och ett förlovningsparty. Vi drog in ett tag och försökte smälta in i mängden. Murmur är kända för sina drinkar, och visst. Det såg truly amazing ut. De låg även på en prisklass så hög att vi inte ens kunde förmå oss att dela på en. Lite mer exklusiv bar alltså.

 

Vi letade även förgävels efter två barer till som vi kikat upp. Men beslutade oss tillslut för att kolla närmare efter dem när det var ljust ute och gränderna inte var fullt så mörka.

 

En grym kväll! Tack för den Olivia :)


pusspusspuss! :)


BBQ @ Elwood beach

Fredag 29e januari

 

Familjens flyg blev försenat rätt rejält igår. Av ren uttråkning gick jag och la mig klockan nio och tänkte att jag skulle somna innan de kom hem. De kom mitt i natten och stackars Miguel fick stå några timmar på flygplatsen och vänta.

 

Imorse hördes de långa vägar att familjen var hemma. Förstörda av jetlagen var de uppe tidigt.

 

Jag klarade mig att hålla mig undan från dem väldigt bra...enda tills jag skulle säga hejdå och kila över till Paula. Småpratade lite med Valeria om våra resor och hon försökte pracka på mig två kilo godis som de hade köpt i argentina. När jag tackade nej med en lögn om nyårslöfte och efter massa tjat från hennes sida suckade hon och berättade att hon gått upp 5 kilo över julen. För att känna sig lite bättre själv försöker hon pracka på mig allt godis och sötsaker i världen! Så taskigt!

 

Precis när jag sa hejdå kom det... ”Ida can u please do me a favour”... Det är ingen fråga. Lite syrligt sa jag att jag bara skulle ringa och avboka mitt möte med Paula först... Sen blev det jobb till halv sex.

 

Kan tyckas drygt av mig att säga så och försöka smita det som ändå är mitt jobb. Grejen är ju att jag får betalt veckovis och det är fredag. Alltså får jag ingen som helst betalt för idag. Au pair livet i ett nötskal.

 

Fick den roliga uppgiften att packa upp. De hade 9 väskor som alla rymde ca två Ida. De hade med sig i princip hela huset! Törs inte tänka på övervikten de måste betalat för väskorna då jag inte orkade bära någon av dem. Helt stört.

 

Utan att överdriva hade alla tjejerna 20 bikinisar och baddräkter var. Har aldrig vart med om några mer bortskämda ungar. Själv är man superglad när man köpt en ny för säsongen. Här lät de mer ”yeah, maybe this is mine, it looks familiar” när jag lagt alla i en stor påse och bad dem rensa själva.

 

Iallafall är det skönt att familjen är hemma. Det är lite mer liv i huset än när jag och Miguel gick om varandra och lite kul hade vi när vi skämtade om all packning och tjejerna berättade om sin resa. Så skönt när bara jag och Cata är hemma. Med 13år är hon ändå mer som en kompis än som ett barn.

 

Kvällen var mys. Familjen drog iväg på nippers (tjejernas livräddningskurs på stranden) och Johanna kom hit. Vi gjorde i ordning alla bbq stuff och mötte upp Olivia på vägen. Sen cyklade vi , duktiga som vi är, till Elwood beach och grillplatsen som finns där.

Asmysig kväll. Ida och Paula dök upp senare och joina. Grillade chiliburgare och Johanna tog med snacks och chilidippen som vi allvarligt funderar på att importera till Sverige. Sjuukt god.

 puss!


St Kilda Penguins och slutet på semestern

27 28 januari

 

well inte mycket inressant om gårdagen. Jättefint väder så passade på att cykla bort till utegymmet. Borde vi ha hemma med. Kan ju inte vara så svart att fixa.


Läst Eclipse som jag lånat av Olivia. Måste skynda mig så jag hinner med den sista boken också.


Städade på mitt rum så Valeria inte ska få en chock. Och gav mig in i en del avancerad matlagning som för övrigt gick skitbra. Frysen är snart full så nu har jag i reserv om de får för sig att käka snitsel en vecka i sträck ^^. Det intressanta med gårdagen var dock vår kvällsaktivitet.

 

Hurtiga som vi blivit tog jag, Paula och Olivia cyklarna bort till st Kilda pier. Väger bort är sjukt vacker i solnedgången. Väl där mötte vi nya Ida.

 

Varje kväll vid solnedgången tar sig minipingvinerna upp på piren för att krypa in mellan stenarna där de har sina bon. Phillip Island som vi funderat på att åka till har ”pingvin paraden” som största turistattraktion. Fler tusen människor vallfärdar varje kväll för att få se de söta små undren.

 

I st Kilda var det betydligt färre åskådare. Ute på piren blåste det väldigt mycket. När solen började gå ner kikade de fram. Fanns även någon slags liten utter med vit svans som simmade omkring. Alla stod fascinerade och tog kort bäst man kunde utan att använda blixt som var strängt förbjudet. Det skrämmer dem och kan göra så att de inte törs komma upp på piren. Just precis det hände såklart. Fast vakterna sa till dem vägrade kineserna att sluta ta foto med blixt! Varför är jag inte förvånad! Skittjuriga stod vi där, pingvinerna livrädda och vakterna bekymrade över att de var så sena upp på piren...

 

Jaja, det var iallafall väldigt sött :) 

Bästa bilden jag kunde få med mobilen som kamera ^^

Ida Nygren :)

Solenedgång på piren


Har precis vart ute på långpromenad nu. Sitter och kikar Big Stan. Ska vara duktig och dammsuga lite innan familjen kommer. Jobbångest! Fast det blir senare för vädret är underbart och nu blir det stranden!


Ikväll ska vi på besök på Dendys. Det var himla längesen och nu har våra indier kommit tillbaka från semestern också :) ska bli kul! Och så gör jag nog bäst i att hålla mig borta ikväll om jag inte vill packa upp allt åt dem.. ”Ida can u please do me a favour?”...

 

btw så har jag fått ett as nice silikonsadelöverdrag till cykeln ^^ haha yes! Nu ska det cyklas!

 

puss så länge :)


Australian day!

Tisdag 27 januari

 

Australiens nationaldag står idag på tur i raden av event värda att fira. Vi är väldigt dåliga på att fira någonting i Sverige överhuvudtaget. Jättetråkigt! Känns knappt som det går en vecka här utan nationell ledig dag och folk festandes på gatorna.

 

Man trodde ju att det bara var turister som gick runt i australiensiska färgerna men det har visat sig att varenda australiensare verkar äga ett linne med ”aussie” på, en flagga omsydd till en klänning, ett antal tuggummi-klistermärken med avsikt att sätta på hela kroppen och ansiktsfärg för att täcka ett hus med. Det är i varjefall vad man tror vid åsynen av dem en dag som denna.

 

Piren nere vid havet var överfylld med människor. Great Australian day swim. 2100 meter fyllda med läckra badmössor.

 

Gav mig ut på okänt vatten och försökte mig på att baka bröd i hopp om att slippa det kritvita rostbrödet. Well, bröd blev det väl men jag kanske ska lugna mig lite med att skriva en kokbok.

 

Gjorde i ordning matsäck ( mitt bröd, såklart) ^^ och åkte iväg med Paula och Olivia till St Kilda.

Där kikade vi Port Phillip Cup i kitesurfing och såg våra instruktörer visa upp sina skils. ^^ . Dock briljerade en 15årig kille som är mästare i både juniorklassen och seniorklassen i hela victoria. Sjuka hopp och trix. Ska se om jag kan sno några snygga bilder från Paula sen så får ni se. De tävlade i ett triathlon med simning stand up paddling och kite först. Sen precis när vi kom löpte alla ut i vattnet med sina kiter, utan brädorna!? Vi fatta ingenting. Sen kom startsignalen och alla kastade sig i vattnet. Bodydraging! Såg skitroligt ut. Och riktigt snabbt går det. Sen körde de i olika heat och då gällde det bara att åka snabbast. Och till sist freestylen!

 

Martin och Andreas kom fram och berättade lite vad som hände för oss oerfarna. Dock gick det inte bra för någon av dem idag. Var lite orolig på morgonen att det skulle bli inställt. Har inte upplevt Melbourne så vindstilla nångång. Men som tur var så kom det på eftermiddan och i slutet blev det nästan kallt trotts att det var 28grader ute.

Eftermiddagen spenderades inne i city. Vi käka sushirullar och kikade när två killar spelade supersize schack på gatan. Den luriga kinesen vann trotts sin brist på pokerface. Efter varje bra drag han gjort röck det i mungiporna och han kunde inte hålla tillbaka ett superkaxigt flin.

 

Det var fullt på rooftop cineman. Alla satt i solstolar och chillade med en öl i solen. När filmen närmade sig började filmbesökarna komma och alla ville försöka få bra platser. Några framför oss var verkligen på mission. Trängde sig, gnällde och försökte fuska sig in och paxa platser. Johanna och hennes kille kom och hängde på oss och vi lyckades få bra platser på andra raden.

 

Precis när filmen skulle starta började de skjuta nationaldags-smällare från Eureka Skydeck och Federtion Square. Filmen pausades så vi kunde sitta och kika på fyverkeriet.

 

Var hur mysigt som helst under filten vi hyrt uppe på taket. Dock blev det fruktansvärt kallt. Mer kläder till nästa gång.

 

Hade glömt bort att Crocodile Dundee hade så lam handling. Det händer ju liksom ingenting. Fast det gjorde inget. Alla skrattade hjärtligt ändå när amerikanarna gjorde sig roliga på den australiensiska stackars bortkomna Dundees bekostnad. Och hur mycket mer australiensk kan det egentligen bli på nationaldagen. :)


City of god

Måndag 25 januari

 

Kämpade verkligen för att komma upp i tid. Vet inte vad det är i mig som gör att trotts 10timmars sömn strejkar kroppen och ögonen vill inte öppna sig. Efter snooze från 8.30 var fjärde minut så kom jag tillslut upp en timme senare. Rekord hittils faktiskt. Drog ut på morgonpromenad, väldigt nöjd. Det hade nästan inte ens hunnit blivit varmt än.

 

Ny vecka nya möjligheter.

Igår ringde vi till filmuthyrningen och sa att det uppkommit en emergency och att vi verkligen inte kunde lämna tillbaka filmerna. Kvällen spenderades sen framför en av de sista beckfilmerna jag har på datorn som vi inte har sett än.

Btw så är filmhyrning en av de få saker som är billigare här än i Sverige. 5 filmer i en vecka för 6 dollar. Alltså ca 40kr. Perfekt.

Iallafall, Idag var vi ju tvungna att ta oss till Balaclava och lämna tillbaka filmerna. Paula hade några timmar ledig på dagen och fattiga som vi är tänkte vi att vi kanske kunde cykla dit.

<3 googlemaps.

 

Med hjälmarna på plats och Paula på sin gamla damtralla utan broms och jag med min skavsårscykel, utan att gå mer in på detalj, gav vi oss iväg.

 

 

”Jesus celebrate his life” på en skylt brevid en söt liten kyrka var inkörsporten. Helt plötsligt befann vi oss i mitten av Melbournes sektförort. Olika udda kyrkor varannan meter och ungarna gick runt i klasar med långkjolar, bohemiskt långt hår, kippa, kostymbrallor och flätor vid öronen. HJÄLP!

Vi cyklade på som sjutton mellan små förfallna kvarters kioskerna.

 

Väl i Balaclava kände vi igen oss igen. Paula kände dessutom igen killen vi råkat lura med på tramen till st kilda för hundra år sen. Hur troligt är det att vi ser honom överallt bland 3,5 miljoner människor! Som tur var kände han inte igen oss med solbrillor och hjälm ^^.

 

Cyklade vidare för att spendera eftermiddagen på St Kilda beach. Och allting helt gratis. ^^

 

Höll Paula sällis på kvällen när hon var barnvakt. Glass och jordgubbar :) Kikade en ny serie om elitgymnaster, kan vart första gången vi tittar på en serie som båda tyckte var bra ^^

 

 


Swedish tennis party!

Lördag 23e januari

 

Jag och Olivia var vandrande wet t-shirt competition idag när vi morgonpromenera i spöregnet. Som tur var är det inte kallt. Vi plockade upp Paula och City of Gold som vi drog hem till mig och kikade. Grym film. Kändes dock som man borde se den minst en gång till för att hänga med. Alla ser ju likadana ut! Och så växer dem upp och då ska man fatta att det är samma person osv. På gränsen till för avancerad just idag XD

 

Vi tänkte börja ladda om i tid till kvällens Swedish tennis party i St Kilda. Som vanligt blev vi på nått udda sätt sena iallafall. Väldigt oplanerat alltihop som vanligt XD. Vi tänkte att vi skulle samla alla tjejer hos mig och föra men Paula hade pratat med några kompisar inne i stan så det slutade med att vi åkte dit istället. Olivia jobbade oturligt nog.


Efter massa krongel hittade vi till huset vi skulle till. När vi skulle åka upp till 24e våningen där Paulas kompisar Robert, Tobbe och Marcus bodde så anade vi aldrig de dolda säkerhetssystemen i hissen. Vi smet in med en annan tjej och när hon hoppade ut på sin våning vart vi inlåsta. Skitläbbigt. Paula härjade och tröck på alla knappar och precis när vi tänkte ringa så var det nån som tröck på knappen på bottenvåningen så vi åkte ner igen.

 

De hade värsta utsikten över city från lägenheten. Pool, gym och uteplats på taket. Riktigt nice. Den nya Ida, Ida 3, kom dit. Glad tjej med härlig Umeå dialekt. Senare kom även Ida och Lisa. Blev ölspel, när vi kommit överens om reglerna som inte var samma i olika delar av Sverige ^^. Skitkul.

 

Vi som egentligen skulle vart där kl sex, kom nu vid tolv istället till partyt. Liten missberäkning. Det gick inte att missa var festen var. Utanför stod massa folk med flaggor och sverigetröjor som inte fick komma in för de australiensiska vakterna. Vi hade hoppats på att det skulle vara massa svensk musik, men så var det förstås inte. Fyndade en sverigetröja, lärde mig dansa rullstolsdans och blev utskälld av en brat som blev arg för jag inte kände igen honom.. hm.. Råkade komma på två killar pussandes i ett hörn och fick lyssna på ett långt utlägg om att de absolut inte var gay ^^. Träffade vår kiteinstruktör Martin som jag knappt kände igen utan kiten runt magen ^^


Iallafall var uppdelningen så att det var ungefär 70% svenskar på festen. Resterande 30% var australiensare som gillade svenska tjejer. Var inte mycket till sverigeparty. Var mer som en utgång med lite fler svenskar än vanligt. Men kul vare.

 

Blev donken efteråt. Försöka komma hem fem pers från st kilda kl fem på morgonen är hel omöjligt. Vi hittade en taxi som kunde tänka sig att klämma in oss fem st i bilen. Precis när vi ska åka iväg kollar vi till höger och upptäcker polisbilen som dubbelparkerat brevid oss. Chaffisen säger lugnt ”ehm tror någon av er att ni skulle kunna hoppa ur taxin ett tag”. Sen körde vi fem varv runt st kilda för att kunna plocka upp tobbe som blev kvar. Lyckades inte så bra, han fick ta en egen taxi. Snälla chaffisen startade om taxametern två ggr och sparade oss 20 dollar XD. Paula tvärslockna i taxin och Robert satt och diskuterade med chaffisen om hans mamma brukade ha kokosmjölk i maten eller inte XD haha.

Paula fick ragg ^^  direkt från familjen adams. Foster. hahahha


The change

Fredag 22a januari

 

Kan bara konstatera att Min favvis restaurang har tagit indian food till en helt ny nivå när jag sitter här o käkar resterna till lunch (Y)

 

För ett tag sen har man sett en stor vithaj här inne i bayen. Vill se en när jag är här! Kanske inte när jag badar! Har laddad upp med att se hajen filmerna^^. Dock tror jag inte vi löper nån risk för att bli uppkäkade då vi oftast badar på en halvmeters djup. Du kan vara lugn Olivia ^^ bara som en liten parentes.

 

Dessutom så har jag börja planerat lite smått för årets tradition Peace and lööve. Tror det blir 5e året i rad :) Grejen är iallafall att man kan önska artister! Så nu tänkte jag förståss att alla skulle gå in på peaceandlove.nu och rösta på precis de artister jag vill ha dit i år!

 

Jag vill jag vill jag vill att Regina Spektor ska komma.

 

Vore också massa coolt att se taken by trees. Som jag råkat gått och förälskat mig i av nån anledning. Kan väl inte vara helt omöjligt att hon kan hämta hit de pakistanska musikerna en sväng.

 

Sen står även Ane Brun på min önskelista.

 

Ehm tre inte allt för omöjliga artister att få dit kanske. Sen har jag förståss 20 till på önskelistan. Men garanterar att det finns andra som går in och röstar på dem så det räcker.

 

 

Schlapp dag idag för övrigt. Jag och olivia funderade på vad vi ville göra med kvällen.

Ringde Lisa och Ida som var supertaggade på utgång. För en gångs skull var vi ute väldigt i god tid. Hittade Lisa, Ida och ett gäng australiensare och svenskar som var släktingar och kompisar med Idas familj. Jag och olivia drog till St Kilda Bath, som vi alltid pratat om att gå till på kvällen. En restaurang/pub som ligger på stranden. Satt med st kildas egna öl i korgfåtöljerna och pratade framtidsplaner vid vattnet bland alla palmerna. Det var 40grader och helt vindstilla.

 

När vi lite klychigt instämde med varandra om att ”det här är livet”. Så kom det en vind. Och så slutade den inte. En iskall stormvind som sänkte temperaturen 15grader på fem minuter! Alla glasen på borden blåste i marken och gick sönder. Har aldrig varit med om något liknande :O inte ens i Melbourne! Den berömda So called ”the change” hade vi just bevittnat. Utebaren tömdes rätt snabbt så vi kilade vidare och tänkte leta upp tjejerna vi lämnat.

 

Det blev en riktig barrunda. Först gick vi tillbaka till The Esplanade där vi hade lämnat tjejerna. Där var de såklart inte kvar. Ett grymt liveband spelade och det var proppfullt.


Vi gick längs Fitzroy och funderade var de kan ha tagit vägen. ”Alla är alltid på The Saints” sa jag, och så gick vi dit. Utanför mötte vi några killar som pluggat svenska i uppsala. Av nån anledning är inte det så ovanligt som man tror bland australiensare! ”ooh yeah, We've meet Lisa” sa dem när vi berätta om våra kompisar. haha. Vi hittade dem på The Saints, riktigt party. Det var proppfullt av sliskiga killar inne på den lilla trånga baren som på nått helt obegripligt sätt blivit som himla populär.

Vi tog en sväng till Roberta, klubben på andra sidan gatan, som gett oss gratis inträde och en kupong på gratisdrink när vi gick förbi tidigare.

 

När vi börja så pass tidigt vare perfekt att ta sista tåget hem. Perfekt, billigare och enklare än att krångla med bussarna eller taxi. Dessutom har vi lovat oss att sluta åka taxi efter att vi febrilt försökte komma på hur man kunde göra sluta på 1000kr i veckan bara på nöjen.

 

Det närmaste ragg jag kom ikväll var Lisas stenhårda ass grabbing... Tror jag har blåmärken fortfarande ^^ haha Men det är kul att de är taggade ^^


Jag och Olivia åkte hem till min sambo och käka nattmat ist (Y).


Sakna Melbourne eller sakna Sverige?

Torsdag 21januari

 

Soo... what about today..

 

Jag fick reda på att Valeria och barnen kommer hem om en vecka. Då är semestern slut! Lika bra det kanske, innan jag blir för bortskämd här.

Då ska jag på nått snyggt sätt berätta the chocking news, att jag är på väg härifrån. För så är det. Jag är 72% säker på att jag kommer pallra mig från min lyxtillvaro i början av mars för att resa kusten därifrån vi slutade. Så då var det sagt, då kan jag inte ångra mig.. igen.

 

Familjen har inte sagt hur länge de vill ha kvar mig men jag antar att de inte räknar med att jag åker så snart. tycker det är snällt att ge dem 4v så de har chans att hitta nån ny au pair, om de vill. Och så jag isf kan introducera den. Hoppas det inte sinkar ner stämningen resterande veckor nu.

 

Är grymt kluven. Jag älskar Melbourne! Verkligen. Urmysig stad. Familjen och alla mina tjejer med. Gjort mer grejer här än vad som händer i Sverige på ett år. Samtidigt vill jag inte fästa mig för mycket för jag vet att jag snart ska åka. Och så längtar jag ju hem med. Vet att jag aldrig kommer kunna få tillbaka det här, men that's life har jag fått lära mig. Hoppas på reunion med tjejerna när alla är tillbaka i Sverige igen.

 

Well.. nu blev de dålig stämning. Det där är bara spekulationer.

 

Marta berättade att hon kommer på fredag nästa gång och städar så vi inte skulle skrämma varandra igen. Därför blev jag ännu mer skrämd när jag vaknade och hon var i huset idag! ”I changed my mind.” Skön tant ^^

 

Idag har jag mött upp de två tjejerna som jag och Felix träffade på tåget. Matilda och Jessica. Spenderade eftermiddagen på st kilda beach. As mysiga tjejer. Hoppas man får se mer av dem :)

 

Åkte in till stan och fixade o grejade. Prepare for departure so to speak. Så mysigt att gå runt i city o kika och veta att man inte har bråttom någonstans och kan ta hela dan på sig om man vill. Kikade förbi rooftop cineman. Puben på takvåningen med konstgräs och bioskärm. Kikade upp tiderna för olika filmer så nu ska de väl bli av nångång hoppas jag! Besökte även affären som kaanske är min favorit i city. ”Mag Nation” tre våningar tidningar. Som ett bibliotek typ. Köp en kaffe o läs igenom alla tidningar i lugn och ro. Köp om du vill. Istället för att smygläsa bakom hyllan i kiosken ^^. Fullt med folk, fast det var mitt på dan. Svinmysigt.

 

Väl hemma mötte jag Miguel. Han envisas med att med jämna mellanrum gå och storhandla fast det bara är vi två som äter nu och har mat så det räcker och blir över. Han lockade med mig, och som de sambos vi är gick vi runt och plockade det vi kände för just för tillfället. Yes, när jag blir rik ska jag göra likadant.


Hans matlagningsskills ligger till och med ganska många snäpp under min egen nivå. Därför var han inte sen med att föreslå min favorit Indiska restaurang. Jag var inte heller sen med att säga att det var en utmärkt idé. Vi cruisade igenom Church st och han visade alla tusen bra restauranger på vägen som jag aldrig kommer hinna prova på iallafall innan jag åker.

 

Så tennis, skitsnack och indian food med min hostdad hela kvällen. Tänk om Valeria och ungarna kunde stanna borta lite längre! Fattar inte, Miguel är så malplacerad i familjen. De andra e hetsiga och han är skitchill och rolig. Och rik dessutom. Kanske stannar och gifter mig med honom här nere istället.

 

Förlåt för min mundiarré idag. Ska sluta skriva allt som ploppar upp i mitt huvud! Och ta det lugnt mamma, det sista var ett skämt!

 

puss puss puss och kram!


Exploring Sandringham

Onsdag 20e januari

 

Idag våndades jag över hurvida jag orkade åka till Southland, de jättestora shoppingcentret som ligger ca 30 min buss från mig, eller ej. Lyxproblem.

 

Det gjorde jag iallafall. Inhandlade lite kul stuff på rea och *suck* kunde inte låta bli att köpa ett par likadana sandaler som jag redan har! Och de var inte ens på rea! Helt onödigt, jag vet, meen gillar dem så mycket. Så snart dimper de ner ett par sandaler i Kungsör, helt oanvända, som reserv. Perfekt!

 

Kilade till Olivia och vi kvällspromenixa runt i Sandringham. Har inte sett så mycket alls av den förorten. Riktigt fin! Använde kvällen till att introducera henne för Anchorman. Garvar fortfarande åt den fast det måste vara hundrade gången jag ser den ^^. Paula kikade förbi på en snabbvisit, dissade den jättebra filmen och åkte igen.

 

Råkade snubbla över en kul artikel. Kan inte låta bli att bli lite inspirerad av den. Där har ni nått att bita i småbarnsföräldrar ^^

 

http://www.aftonbladet.se/resa/bilsemester/article6379336.ab

 

well.. soo long och spara lite snö tills jag kommer hem igen!

 
Slänger upp en bild i farten från förra helgens utgång med Olivia. Halvjagade av secret agents fick vi löpa in på toa och avsluta drickan XD


Australian Open!

Tisdag 19 Januari

Imorse packade vi solkräm ( nej förresten, den glömde jag) regnjacka, shorts, mat i massor, tjock tröja, paraply och ett glatt humör. Igår kväll ringde Nathalie och var övertygad om att Soderling skulle spela på Au Open idag, Jag var inte sen med att hänga på. Både Olivia och Paula lyckades som tuur var få ledigt från jobbet!

 

Paula som är morgonpigg hade dragit till Southland och inhandlat äkta facepaint. Så vi smetade dit några svenska flaggor i ansiktet för att hänga med i gänget! Haha. Tanken var väl egentligen sverigetröjor och flagga. Men det blev så impulsivt allting att vi inte hann!

 

Vi drog till arenorna och court 2 där han skulle spela. Skitmycket folk överallt och det vimmlade av supporters och storbildsskärmar. Vi var där i tid så vi hann se matchen innan Söderlings, så vi hade en chans att lära oss reglerna innan det verkligen gällde, av svärmen av insatta sverigefans som vi hittade på vägen. Matchen innan gick snabbt och när han började satt vi perfekt i mitten av hejaklacken på 150 ivriga svenskar som av genuin tennisglädje åkt till andra sidan jorden.


På raden under oss hör vi en kille viska till sin kompis och peka uppåt läktaren ” öjj kolla, där är Au Open legenden, Frasse!! Han har vart här hur många år som hälst” Kikar upp och ser Frasse, en enorm gubbe med bandana. Han var väldigt lågmäld jämfört med de unga nykomlingarna i klacken. Men ibland hördes konstiga rop som ”Robin smeker” och hejaramsor med ”blossa” melodin ...”mongot heter frasse”

 

I 3,5h spelade de, och lika länge höll sverigeklacken upp humöret och hejaramsorna i med och motgång. När han började tappa och spanjoren kom igång så vaknade helt plötsligt de sk. Medgångssupportrarna som hejade på honom.

 

De sista man kan beskylla att han förlora är iallafall hejarklacken. Antagligen den största klacken bland alla länder. Och garanterat den mest aktiva.

Innan matchen hade vi resonerat ”ska vi se den här matchen eller nästa han spelar?” Och så åkte han ut i en match som han så lätt skulle vinna? Well Den trogna klacken var nog nästan mer besviken än Söderling själv när vi satt där med hesa halsar och såg honom gå ut med snabba steg sekunderna efter matchen avslutats. Utan så mycket som ett tack till publiken som svettats och brännt sig på näsorna i 3,5h! Den arroganta jäveln gick bara förbi småkillarna som ville ha autograf. Det kanske finns en anledning till varför han är så oomtyckt härnere...

 

Sofia Arvidsson skulle också ha spelat precis innan Söderling idag egentligen... men matchn blev flyttad till imorgon. Tråkigt, vi som trodde vi hade sån tur och skulle få se båda.

 

Favorit ramsan var ändå ”Robin S, Robin S, Robin Robin S, Han har långa ben, han är aldrig sen, Robin Robin S”

 

För hoppningsvis får vi träffa alla supportrar igen på lördag i St Kilda. Var det någon som sa Swedish Tennis PARTY?! ^^

Nu hoppas vi att Sofia vinner så vi har något att fira!

 

Som en avslutning kikade vi runt i alla sponsor tälten och köpte oss en äkta Au Open T-shirt. Been theree, Done that. Got te t-shirt. ^^

 

Väl hemma med tjejerna träffade vi Miguel och det blev fullt kör med kindpussandet som jag aldrig kommer känna mig bekväm vid. Dock hade jag ju glömmt att hela kinderna var fulla med färg å Miguel fick en snygg svensk flagga på kinden ^^ haha lite pinigt!

 

Flaggorna matchade utmärkt till solbrillebrännan som jag dragit på mig under dan. Svider som sjutton.

 

Avslutade dan med att kika the duchess. Hemst film. Hemskt bra också. Om det är någon som har tips på inte föör nya filmer så är jag idel öra :) har ju som sagt skaffat mig lånekort!

 

Märkt att det vart grymt dålig uppdatering med bilder på bloggen lately. My bad.. tar bara så lång tid. Men bjuder på några godbitar från dagen ^^ kommer videosar på klacken på facebook snart med om nån vill kika.

Aussie open shirt


Paula, Nathalie, Johanna och Olivia


Söderling, rankad 8a i världen. Eller var snarare

En liten del av sverigeklacken ^^


Nymålade och pepp!

Puss och puss (:


Hela havet stormar

Måndag 18e januari

 

Fick härliga 12h sömn inatt. Mycket behövligt. Av ren reflex vände jag mig över till andra sängen, som till min förvåning var tom.

Hörde Miguel gå runt i huset, och fick genast känslan av att semestern var slut. Sen hör jag honom hålla på o plocka med massa grejer inne på mitt badrum och tänker ”men vaf...” går in och upptäcker med ännu större förvåning att det är söta Marta som är tillbaka igen! Hon trodde huset var tomt och blev lika chockad som mig. Genast blev det lite mer semester när jag insåg att jag inte skulle behöva städa nånting (:

 

skulle ut och gå. Det är sjukt storm här. Kunde inte gå ut på piren för det skvätte upp så mycket vatten, och dessutom var man tvungen att hålla i sig i räcket för att inte blåsa av. Runt 20 strecket och regn dessutom. Har gått hela dagen med alla kläder jag äger på mig, vilket inte är så mycket eftersom jag skickat hem allting!

 

Nu ligger även alla bilderna från resan på fb. Ett helt livsprojekt att ladda upp bilder. Shit!

 

Vart lite kreativ idag och gjort köttfärssås. Blev skitbra om jag får säga det själv. För att bli av med all chili som pappa lämnat här så har jag börjat smyga in lite i varje maträtt. Passade extremt bra till mina banan och russinpankakor som jag hittare recept på, på baksidan av russinpaketet ^^.. som ett litet inlägg måste jag säga att man garanterat kommer gilla mina bananpannkakor om man hatar bbq sås! ^^  

Äntligen hade jag lite tid att ladda upp alla tusen blogginlägg som väntat, och läsa lite Twilight. :)

 

Drog mig ut på 8km löpning i stormen. Det var inte alls kul! Har skickat hem de varma löpkläderna som jag inte trodde skulle bli nödvändigt igen. Det gick 10 minuter snabbare att löpa i medvinden än i motvinden! Sjukt. Tror även jag lyckades vricka foten eller nått. Iallafall kan jag knappt gå nu, om man ska gnälla lite.

 

Well inga sura miner! För imorrn ska jag med tjejerna på Australian Open och kika när Soderling tar hem segern. Det kommer bli great!

 

Dock ska det regna, blåsa, bli kallt, bli varmt, stark sol.. osv... som vanligt får vi packa ner jacka, långbrallor, shorts, solkräm och paraply. Jag och Nathalie funderade på 50 liters ryggsäcken ett tag.

 

Puss och kram!


Dagen efter

Söndag 17e januari

Kl 8 kastade jag mig ur sängen och svarade i telen. Det var Miguel som berättade att han kommer hem om en halvtimme. Det var såååå inte det man ville höra efter tre timmars sömn!


Var iallafall vaken tills jag hade bestämt date med mamma och pappa på msn. Sen blev det panikstädning.

 

Jag och Olivia flydde till Sandringham med en sunday saver, Promenaden till Olivias hus kändes som en evighet. Vi käkade mat, hälsade på hennes lyxhustru till hostmamma och tog en superpowernap i Olivias härliga säng. Paula kikade förbi efter jobbet. Planen var egentligen Southland och köpa ett par kopior av mina sandaler jag redan har. Men orken fanns inte. Gick precis lika bra att snacka bort en hel dag på olivias heltäckningsmatta i rummet.


Lånade Eclipse, så nu ska jag bara hitta tid att läsa. Så jag hinner låna den andra också ;) lånade även hennes svenska austraien guide (Y) perfekt.

 

Vi bestämmde oss för att kila till Balaclava och hyra film. Olivia och Paula stannade i Sandringham och köpte pizza och jag drog i förväg hem och skulle hämta lånekortet på vägen. Väl hemma upptäckte jag att jag haft med mig kortet hela tiden..Mer än vad man kan säga om hjärnan idag...

 

Riktig chillkväll. Pizza och film @ my place, där Miguel satt halv förstörd och försökte hålla sig vaken framför datorn för att trottsa jetlagen på 14h

Puss och kram!


Gadi mirrabooka

Lördag 16e januari

 

Olivia kokade gröt imorse medan jag var ute o gick. Service! Fast det är svårt att få sällskap till promenaderna ^^ Vädret var jättefint, så vi bestämde oss för att ragga upp Paula och åka på picknick i Albert park.

Parken var torr och gräset var gulnat. Been there done that. Satt oss brevid en kricket plan och la vår själ i att försöka förstå reglerna. Vi förstod inte ens vilka som var i samma lag. De hade ju samma kläder på sig :S well. Spelarna gick på te paus, mesig sport det där, så vi ägnade resten av tiden att spela kort och snacka skit. Ingen kände för stranden så blev kvar i parken.

 

Kvällen var det planerad utgång igen ^^ andra chansen. Folk droppade som vanligt. Så jag och Olivia var tappra och laddade upp med Beta house. Riktigt kul film XD

 

På vägen med tåget in till stan hoppade vi in i vagnen som vanligt, och jag ställde ned drickan jag hade med mig på golvet. Killen brevid oss småkollade hela tiden. Vi började snacka om vilka böter Mercedes fått för hon råka somna med fötterna på sätet. Så Olivia tog automatiskt ned dem. Precis när jag tänkte ta upp drickan gör de två killarna brevid oss tecken till varandra, och så vänder de sig båda två med ID och ber hela vagnen visa biljetter. Precis som men in black! Svincoolt. De hade suttit iskalla hela resan och sen helt plötsligt gör de ett ryck. Precis när vi skämtat om att han brevid oss var en secret agent. Trodde ju privatspanare var en myt! Hela vagnen var lika chockade och alla satt resten av resan och snackade om hur bra de spelade och vilken tur alla hade som hade biljett just den dagen ^^

 

Iallafall kilade vi till Young and Jackson, Baren som man inte kan undgå att se varje gång man är inne i stan men som vi aldrig gått till. Måste kolla läget, tänkte vi. Och så blev vi kvar där. Det var mest äldre. Men som bekant innebär det oftare gratis dricka... DJ delade också ut gratis dricka och de körde bra musik och så kom det ett liveband. Tillslut var det ingen idé att åka till st Kilda, och det ville vi iallafall inte. Lisa kom förbi med sin kille ett tag och höll och sällis.

 

Vi träffade en norsk som hela tiden försökte prata svenska XD. Vi upptäckte att nattbussarna gick hyffsat åt rätt håll och faktiskt gick att ta om man inte vill åka hem med sista tåget vid ett. Fick även se southern cross för första gången. Och vi träffade australienska hockeyspelare som hade full koll på sveriges spelare.

 

Det är när man inte planerar nått som det blir som galnast som en klok Olivia en gång sa.

puss!


The australian sailing championship

fredag 15e januari

Det massa folk på piren på min morgonpromenad. Min nyfikenhet vann över min ovilja att vara social på morgonen, så jag stannade och frågade ett par what's up. The Australian Championship i segling var vad som hände. Stod kvar ett tag och pratade och försökte titta intresserat på de tävlande segelbåtarna på havet. Segling måste ju slå biljard i tråkigaste publiksporten. De skulle segla i en bana och allting gick i slowmotion. Riktigt fint väder fick de iallafall.

 

Kokade gröt till Paula och mig och sen blev det en dag på Brighton Beach. Bruna gubben var där och var omöjligt ännu brunare(!) sen jag såg honom sist. Perfekt strand väder idag. Inte fööör varmt och ingen blåst.

 

Catrin kom och bytte av Paula. Hon hade precis slutat jobbet på Bakers Delight. Deras policy är att skänka allt sitt bröd till välgörenhet när det gått ut datum. Den policyn gillas starkt av mig. Det är inte heller något tråkigt kungsörsbagarn. Catrin hade med sig två påsar med olika sorter i. Bröd med tomater, oliver, kryddor, bacon mm i. Kul att träffa henne :) var ett tag sen.

 

På kvällen skulle jag och Olivia gå till East Brithgon och hälsa på Lisa. Hur svårt kan det va, tänkte vi kaxigt, men skrev ändå upp en liten vägbeskrivning. En timme senare kom vi fram till Lisas extremt stora fina lyxhus. Efter att ha börjat gått åt fel håll och tappat bort oss ca tre ggr. På vägen hittade vi iallafall ”ute gymmet” som vi använde flitigt på alla olika ställen vi stannade på med familjen under vår resa :). Jag gnällde över att vi minsann inte hade några sånna i Melbourne. Så nu blir det löpning åt andra hållet av Brighton. Eller, troligtvis mer orientering än löpning.

 

Hade en flaska glögg över sen innan jag åkte iväg, så blev glögg och Twilight

 

Hemvägen gick betydligt snabbare. Dels för att vi hittade och dels för att vi höll på att gå in i en svinstor spindel som hade byggt nät över hela gångbanan. Alternativet var att bli biten av spindlar eller gå på vägen och bli påkörd av bilisterna. Halvlöpte med händerna framför oss.

Efter vårt halvmara var det perfekt att komma hem till nattmaten. Te och brödprovning ^^


<3


Torsdag 14e januari

Så nu är allting back to normal igen. Som tur är låter inte tjejerna mig gå och deppa alltför mycket här. Eller snarare har jag knappt haft en ledig stund. Lika bra. Paula påstår att det är för att hon förstår att det är jobbigt när familjen åkt och jag inte jobbar heller. Men så är det ju också så att jag har ett tomt hus, sköna soffor, wifi och skönt surround till tvn. Huhu ^^

 

Idag tänkte jag att jag skulle ta tag i livet. Så efter morgonpromenaden så blev det städning, medan

Paula kika paradise hotell. Tvättmaskinen är halvpaj, så tvätta för hand (Y), diska, dammsuga, städa toan. Bara för att berätta att jag faktiskt gör lite nytta här också! Miguel kommer hem vilken dag som helst nu så lika bra att vara på den säkra sidan.

 

Planen var utgång på kvällen. Jag var väl sådäär sugen. Jag och Paula laddade upp genom att käka pasta och pesto och kikade Harry Potter, Det blev man inte riktigt mer partysugen av.

 

Ida och hennes pojkvän från Sverige kom förbi senare och sen Lisa och hennes nyfunna grabb från Queensland. Det blev senare och senare, och kortspel, öl och prata av sig efter att inte ha setts på flera veckor kändes roligare än att släpa oss ut. Så, så blev det..

 

The love couples åkte hem sen. Jag och Paula lämnades själva för ännu en natt i varandras sällskap. Roligare än så blir det inte ^^


Melbourne

Tisdag 12e januari

 

Hejsan svejsan.

 

Nu sitter jag här i köket helt själv och lyssnar Babyshambles. Imorse kämpade vi oss upp svintidigt och så åkte jag med familjen till Southern cross och vinkade av dem. De lämnade ett fullt kylskåp och tusen roliga foton från semestern efter sig. De finns nu att se på facebook för den intresserade.

 

Efter att ha hängt ihop dag och natt i tre veckor så känns det väldigt tomt nu. Saknar dem redan. De snodde även det bra vädret med sig! Fast det var rätt skönt. Det är perfekt löp-väder nu.

 

Dagarna i Melbourne har vart väldigt intensiva och roliga. Av alla tusen väder som Melbourne kan bjuda på så lyckades våra dagar vara riktigt soliga, fina och nästan fööör varma.

 

Vi ställde snabbt om oss och blev bekväma med det stora huset. Dock så trängdes vi alla och sov på nedervåningen fast huset är så stort. Helt enkelt vant oss med att sova på 5kvm i våningssäng nu, mysigt ^^

 

 

Jag skämtade om att jag köpt orangea mössor till hela familjen så vi inte skulle tappa bort varandra nu när jag skulle guida.

Lördag morgon åker vi till Queen Victoria Market norr om city. På fem röda är alla försvunna som vanligt och jag ångra mig bittert att jag inte delat ut både reflexvästar och orangea mössor till gänget. Lyckligtvis återfanns alla även denna gång utan att vi behövde efterlysa nån som en repris på vår Londonresa när vi besökte världens största leksaksaffär. ^^

 

Eftermiddagen spenderades på St Kilda Beach. Den mest turistexploaterade stranden i Melbourne. Kan tänka mig att de andra tre hade svårt att tänka sig varför. Skugga finns inte ens att tänka på för pappa som är rädd för solen^^. Det var massa vågor som hade dragit med sig massa skit in så vattnet var helt brunt. Ett tag funderade jag på om det alltid sett ut så och om jag blivit kräsen med Queensland. Så var som tur var inte fallet. Vädret var sol sol och åter sol, nästan så varmt att man inte orkar ligga still på en strand. Dessutom var det, som vanligt, nästan svårt att se stranden för allt folk som låg och trängdes.

 

Dagen till ära var det festival på beachen. Turnering i beachsoccer och band som spelade precis brevid. Skitmysigt. Skadeglada Pappa och Felix tyckte iallafall att det roligaste var när jag lyckades kliva rakt på en 5kilor manet som låg som en stor jellyklump på stranden. De var helt fascinerade över att den sprack medan jag skrek av äckel!

 

Kvällarna var inte svåra att spendera när vi hade internet och tv för första gången och kom hem sent efter fullspeckade dagar. Paula kom förbi och och upptäckte till sin besvikelse att pappa inte var någon knutte med finsk brytning. Vilket jag aldrig heller påstått! Haha

 

Phillip Islans, Great ocean road och Ballarat hoppade vi. Som sagt blir man bekväm med hus. Istället så såg vi till att komplettera vår lista med alla djuren vi missat i den vilda naturen. Vi åkte till Melbourne zoo. Lite skillnad mot Eskilstuna zoo.

 

Dock kunde jag inte kolla på gorillorna. De ser ut precis som människor, samma ansiktsuttryck och allt. Man ser att de verkligen inte vill att folk ska titta på dem. Hemskt.

 

Tänkte visa city på det smidigaste sättet. Free city circle tram. Lite misslyckat när både pappa och Felix sov hela vägen ^^ tung dag.

På måndagen träffade vi Yvonne, som hjälpte mig att fixa jobbet här. Vi satt i skuggan och fikade på Brighton Bath restaurangen. Efter en stunds förvirring kom hon fram till att Felix hade samma föräldrar som jag och inte var min pojkvän ^^. Det visade sig också att vi går på samma gym och antagligen har sett varandra flera ggr utan att veta hur den andra såg ut.

 

Vädret var extremvarmt. Det gick inte att gå på sanden på Brighton Beach utan att det svartnade framför ögonen och isade genom fotsulorna upp till nacken. Tusen lager solkräm och ligga i vattnet vid strandkanten var det man orkade, ett litet tag iallafall. Sådana dagar är man glad att man har ac i ett stort och svalt hus.

 

På kvällen åkte jag och Felix in till Carlton och Imax. Andra chansen gillt, eftersom vi inte lyckades få biljetter till Avatar på Imax i Sydney. Rekommenderar den verkligen! Pulsen låg på 300 och jag råkade bita sönder vattenflaskan i all iver. Sjukt bra film. Vi snackade med några som satt brevid oss som såg den för andra gången. De var lika exalterade denna gång.

 

Träffade även två svenska tjejer på tramen på vägen hem (Y) Lyckades byta nr, så nu blir det att hooka upp nån dag maybeee..

 

Sen var det bara dags för det sista och tråkigaste. Packandet. Jag skickade hem lite mer än hälften av allt jag hade med mig. Vilket innebär att jag knappt har nånting alls kvar ^^ Byte även väska med Felix så jag numera har en praktiskt backpack istället. Fick lite great things som jag saknat från Sverige så nu känns det iallafall som jag har skitmycket packning. Får se hur det fungerar sen.

 

Ironiskt nog lyckades vi inte hinna se southern cross på tre hela veckor, fast vi kämpade. Nästa gång kanske ^^

 


Canberra

Tuula och Seppo Guidade oss runt i Canberra under de tre dagar vi var där. Vi kikade på ett museum över Canberras historia och såg jätte fontänen, deras enorma flaggstång och deras fina bibliotek. Seppo tog oss med upp på ett berg en kväll där vi kunde kika utsikten över hela staden. Ett typiskt ”ta med flickvännen upp på berget och kika utsikten över staden i bilen- plats” jättemysigt.

 

Nu har vi även fått svar på ett mysterium här. Vad sjutton alla cyklar runt med tusen kattstrypare på hjälmarna uppstickande som spröt för. I september har nämligen en väldigt aggressiv och elak fågel precis fått sina ägg kläckta och de skyddar dem till varje pris. Vilket har resulterat i många attacker mot människor och utstuckna ögon! Det tog inte många sekunder innan jag snabbt kopplade en obehaglig fågelattack upplevelse jag själv hade med en stor svart-vit fågel för ett tag sen! Minsann ingen som varnat mig för de :O

 

Vi hälsade på Gill och Jouku en dag och var ute och käkade. Höjdpunkten var när en förvirrad pappa berättade om koalorna (kookaburrorna) som slog paddorna i marken tills de tappade skinnet och sina testiklar (giftkörtlar). Tror aldrig Seppo kommer glömma det ^^

 

Jag och pappa var ute och morgonlöpte upp på ett berg i värmen och fick genast sällskap av fyra kängurus. Tänk om det var så mysigt med morgonlöpning hemma. Då skulle det knappast vara några problem :)

 

En kväll kom Lena och hämtade oss. Vi åkte en bit utanför stan till deras nya hus på landet.

På vägen stannade vi vid Jenny och Hugos (deras föräldrar) grav. För ganska precis 50 år sen åkte de med sina 8 barn från Finland, genom hela Europa, och sen med båt hela vägen till Australien för att bosätta sig i Canberra. Numera är de runt 70 st. Stor släkt!

 

Vi såg också ett helt fält med kängurus på vägen. Såg ut som en hel hög med rådjur typ, lätt över 100st.

 

Lena och Pat hade en riktigt fin och stor gård med både hund, fåglar och hönor. Dessutom gjorde de sitt eget vin, odlade alla grönsakerna utöver sitt jobb. Resterande släkten suckade och undra var de fick all energi ifrån. Det låg ännu högre upp än Canberra och det blåste riktigt kallt.

De bjöd på egenfångad fisk och egen odlad potatis. Tänk om man skulle bli så duktig.

 

I canberra hann vi även med att träffa Seppo och Tuulas son och hans familj, som mamma och pappa träffade när han var ca fem år för 25 år sen. Vi hann även med att leta efter stjärntecknet Southern cross. Som vi tyckte att man måste ha sett när man är i Aussie. När den tom finns med på flaggan. Dock var det molnigt så det sket sig lite.

 

Jag hann även se en levande possum för första gången här, vilket var konstigt eftersom de kryllar av dem i Melbourne medan de är ovanliga i Canberra. Iallafall klättrade det läskiga djuret runt i en teleledning utanför huset. Som en stor råtta!

 

Den 8e, fredag morgon skjutsade Seppo oss till tågstationen och en lång resa med först buss och sen tåg väntade innan vi skulle komma hem till mig i Melbourne!

 

Gillar Canberra rätt mycket :) verkligen ingen backpackerstad. Men börjar man närma sig pensionsåldern kanske en lugn fin stad som denna skulle sitta bra.


Sydney - Canberra

Tisdag 5e januari

 

Jag sitter här i Canberra och skriver. Vi har precis kommit fram till Seppo och Tuulas hus. För första gången sen jag kom till Australien gick jag in i ett riktigt hem. Inget hostel med massa högljudda grannar eller något kallt stort IKEA hus med foton på familjen i ett försök att göra det lite hemtrevligare. Huset ligger på en höjd och från fönstret i köket har de utsikt över hela dalen och bergen långt borta. Det är tyst och riktigt varmt, över 40 grader inlandsvärme. Supermysigt och fint, såhär skulle jag kunna bo.

 

Seppo berättade om branden 2003. De stora skogsbränderna som härjade Australien nådde ända till andra sidan vägen, 10 meter från deras hus, innan den vände. Snacka om tur.

 

Det känns som att vara lite i fjällen med lugnet och bergen. Trotts det är det huvudstaden i det här enorma landet.

 

Nämner man Canberra som resande här i Aussie får man en suck till svar. Det bor 351 000 människor här och det finns inte mycket värt att se om man jämför med jättarna längs kusten. En enorm fontän med 147meter stråle, 6 ton vatten i luften på samma gång och ett parlamentshus som inte hittar någon motsvarighet i hela västvärlden är det vi tänkte bevittna. En del konstiga museer och fin natur finns det, men that's it.

 

Staden upprättades enbart för att Melbourne och Sydney inte kunde enas om vem som skulle vara huvudstaden. De bestämde för att upprätta en ny stad som skulle ligga emellan de två stora städerna.

1911 röstade man, och Walter Burley Griffin från Chicago fick äran att vara arkitekt till hela stadsbygget. Därför är arkitekturen på staden modern med stadskärnan utan liv efter mörkrets infall.

 

Med de fördomarna kommer vi alltså till Canberra. Nu återstår det att se om de bekräftas eller inte.

 

 

 

Hur som helst... Dagen började med en morgon joggning i Sydney. Eller morgonpromenad snarare, eftersom jag lyckats dragit på mig en förkylning av det kalla tåget. Men efter 3 månader i olika klimat, mat och möten med en mängd olika människor, och bara en förkylning är det inget att gnälla över. Vi kilade till Darling Harbour iallafall och kikade runt. Sydney och Melbourne är så lika. De har precis samma saker: En hamn, luna park, imax en botanic garden, ett utkikshus, diverse kända byggnader osv. Det kändes lite som man redan sett allting en gång. Sydney har dock alla backpackers. Melbourne är nice att bo i men inte mycket av en backpackarstad.

 

Appropå det så var det lite kul att se the famous Bondi Beach. Utsedd i år som världens bästa strand. Det var lite som att se Mona Lisa, mycket mindre än man trodde. Felix första kommentar: ”men det här är väl bara en liten del av den? Eller hur?” Men den ligger centralt, blivit känd på tv serier och har vågor och tydligen några hajar också av vad vi hört. Det räcker långt. Även om jag sett heaps av finare stränder än Bondi på resan :)

 

På hostlet snodde jag boken”Gomorra” som står på tur efter fladdermusmannen. Pappa hittade den norska motsvarigheten ”flagermusmannen” som vi andra tyckte passade bra in på honom och hans skinömsande bränna. Det är riktigt kul att läsa boken som utspelar sig i Sydney och Australien, när jag själv är på platsen. För övrigt är idén med book exhange på hostlen riktigt kul.

 

Vi lyxade och dukade fram värsta frukosten på hostlet imorse. Alla kollade avundsjukt. Precis när vi skulle hugga in insåg vi att det uppstått en liten miss i tidsplanen, 15min tills tåget skulle gå. Vi kasta i all scrambled eggs i en påse och löpte skitsnabbt från hostlet till stationen.

 

Väl på tåget, 5minuter till avgång, stod vi och kaxade med några som uppenbarligen satt på våra tågplatser. Efter ett tag insåg vi att det var våra biljetter det var fel på. De gällde inte förrän imorrn. Alltid nått krångel. Vi sa ingenting förrän de skulle komma och ta biljetterna och det var försent för att kasta av oss. Som tur var var konduktören en snäll glad dam med svensk pappa som fixade platser till oss.

 

 

 

Lots of love from Canberra!


Here we go again

Tjabba. det ar den 4e januari 2010 klockan ar 10 och jag sitter vid datorn pa ett hostel precis brevid tagstationen i Sydney. Byron Bay var totalt omojligt att hitta boende i. Vilket vi hade anat lite... Iallafall spenderades gardagen i Coofs Harbour. Mysig stad av den lilla del vi sag av den. Kaka restaurang och surfade. Nu nar vi ar vana med kristallblatt vatten, 30 grader varmt gnalldes det lite nar det var tang i vattnet och det regnade. men men.

Pa stationen fick vi antligen vart fyrverkeri! Helt plotsligt fick nan for sig att smalla smallare i en kvart och vi hade forsta parkett over forestallningen dar vi satt och vantade pa nattaget.

Vi akte nattaget till Sydney och fick en harlig natt till pa taget, med nackvark och dessutom fros jag hela natten denna gang.


Nu har vi precis kakat frukost, vadret ser ut att borja bli battre och vi ska till Bondi och surfa. Sen har Felix bestammt kvallsaktivitet. Varldens dyraste film pa varldens storsta 3D bio. Avatar och Sydneys Imax.

Imorrn pa dagen aker vi till Canberra och Tuula och Seppo.

Soo long!

Månadens erbjudande

Lördag 2 Januari 2010

 

Nyår i Noosa var minst sagt ovanlig ^^ vi verkligen gjorde allt för att hålla oss vakna till tolv. När vi kilade ut efter maten och en storvinst av mig i fia med knuff så stod alla människor uppradade längs strandkanten.

 

Vi hade laddat upp med dricka till tolvslaget. Medvetet eller omedvetet. Iallafall så hade pappa lagt den på kylning och där råkade den ligga fortfarande när personalen låste kylskåpet kl tio på kvällen. Som ”tur” var hade pappa med sig en flaska vatten.

 

Vi räknade ner till tolvslaget....och ingenting hände....I staden med över 40 000 invånare och säkert dubbelt så många i högsäsong så var det inte en jäkel som tänkte smälla smällare!! Vi såg några långt borta .. eller snarare hörde dem bakom palmerna ^^

 

så kan det gå. Vi skrattade iallafall konstant hela kvällen. Antagligen av ren utmattning.

 

Vi gjorde ett nytt försök nästa dag. Räknade ner till svenska nyåret och körde en skålning efter frukost.

 

(Y)

 

Efter att besökt Noosa och tagit en liten sväng till nationalparken kan vi även kryssa av följande djur på listan över ”sedda aussie djur”


 

  • en koala. Eller två faktiskt om man ska vara petig. Hela min dag var räddad. Guud va söta de är :)

  • ett antal ödlor. Allt från ett per centimeters geecko till ett par 40cm av oidentifierad sort.

  • En pelikan

  • Felix påpekade att jag inte fick glömma den torkade blåsfisken som hängde i en fiskelina från ett träd som han höll på att löpa in i.

     

 

redan sedda

  • Stingrocka. Den har gjort sig känd över australien som ett dödligt djur efter att ha dödat Steve Erwin

  • Havssköldpadda. Garanterat dödlig den med om man soppar in fel kroppsdel mellan käftarna som klämmer några ton.

  • Kängurus, antagligen wollabies med.

  • Plenty of australienska urmagrade boskap.

  • Socker paddor

  • dingo

 

 

Vi kan numera addera en bussresa till mängden. Vi sitter i Brisbane för att ge staden en andra chans. Ett mellanstop till resan ner mot Byron Bay.

 

Hittills har det inte imponerat väldigt. När vi kom fram så hade tågofficet stängt så vi inte kunde hämta biljetterna. Ingen lyx med nått hostel som kom och hämtade. Vi väntade en halvtimme innan vi fick checka in för receptionstjejen var lite smått tappad i golvet som liten. Allting börjar stänga nu ( kl 6 på en lördag) och det är grått, kvavt huvudvärksväder. Kan väl inte skylla Brisbane för det iofs.

 

Et happymoment för dagen är iallafall min lonely planet east coast australia bok som pappa lyckades smöra till sig från hostlet. Hade velat haft den på svenska, men gratis är gott.

 

Om det är någon som är ressugen så är jag idel öra. Snart ger jag mig ut på en resa själv genom landet. Världens bästa backpacking land. Jag åker hellre med sällskap än själv. :)

 

Om det är någon som vill bli au pair har jag även fått lite erbjudanden från östkusten. Nedanför Brisbane. Strand, sol och värme året runt. Hör av er isf.

 

Det var allt för denna gången :)

 

tack och hej!


RSS 2.0