Apprendre par coeur

Torsdag 11 oktober
 
Grattis Ulla på dagen idag! :)
 
Trodde denna vecka skulle bli superstressig, men här sitter jag, inne på min 17e kopp te med ingefära, citron och honung tittandes på en mängd avsnitt av favvisSkavlan och lyssnandes på "stil i p1". Skolan börjar kl fem och jag har ingen stress någonstans. Soft. Varje dag hittills har varit fullproppad med grejer jag vill och måste göra och se. Men det har kanske sjunkit in lite att jag faktiskt bor här nu, och i två månader till, och att jag inte behööver flänga runt överallt.
 
I tisdags var jag hemma från skolan, inomhus en hel dag med halsduk och halstabletter, det gjorde underverk och dessutom hann jag plugga massor så jag kunde gå till skolan lite tidigare igår för att både skriva provet mask/fem + grammatikprovet. Nu vet jag ju inte hur det gick men gud var duktig jag kände mig. Slumpen tvingade btw ut mig igår till att få öva min franska lite. Det började med att Dominique, vår hyresvärd, ringde och väckte oss och sa "jag kommer om 45min med snubben som ska kolla så gasberedaren inte är farlig"
Happ, vi va skittrötta och hade knappt hunnit sova något, men det var bara att hoppa upp och se trevlig ut. Då upptäcker vi också att de håller på att lacka om vår trapp och att man inte får gå i den på hela dagen...
 
När jag tillslut kom på mig själv med att mest sitta och yra utan att fatta vad jag pluggade insåg jag att det kanske inte var superbra att sitta i de starkt otäckt luktande ångorna som smygit sig in i lägenheten. Det kanske var därför han ringt på hos alla tidigare och varnat oss?... Jag tog ett skitstort andetag, packade ner alla skolgrejer och flydde till vårt Starbucks runt hörnet. Där sitter det en tjej som såg ut att försöka plugga men mest blev störd av fransmannen framför henne, gud va skönt att jag kan plugga i lugn och ro, tänker jag. Fem sek senare känner sig fransmannen framför mig manad att börja klämma ur mig varenda ord franska jag kan. Och hur gärna man än vill fuska och ta till engelskan så funkar det ju iallafall inte i detta monolinguala land.
 
Snubben var för övrigt journalist och efter han bott ett tag i Sverige förstod han inte vad fn jag gjorde i Paris när Sverige var så vackert. "Ni har ju Vasaskeppet och nobelmiddagen" Alors...
 
Men jag vet att det är det enda sättet att förbättra franskan så det är bara tacka och bocka för alla spontansamtal.
 
I tisdags hade vi, efter lite protester av tröttsjuka Ida, besök av Annelies kompisar från förorten. Det blev en småspårad kväll med massa franskaprat (Y) och en fransk variant av "finns i sjön" och " sjuan". Tur att jag har Annelie som drar med mig på grejer fast jag gnäller så jag inte blir tant-sittande här i lägenheten ^^ <3
 
Har en liten lista över grejer jag vill göra i Paris innan jag åker hem! Ni kan få en liten sneak peak.
- Palais du Tokyo för o kika på Chloés 60års utställning
- kändiskyrkogården Cimetière du Père Lachaise med Edith Piaf, Jim Morrison mfl
- Fonduerestaurangen "Refuge des fondus" vid Sacré Coeur.
- Kika in Paris Chinatown för lunch!
- Versaille
- Julskyltningen på Champs Elysées
-  Dalis utställning på Centre Pompidou
- Besöka Café de Flore
- Musée d'Orsay
- La maison de Victor Hugo
- kika terassen på La Fayette!
 
Det kommer inte vara några problem att fylla helgerna framöver.
 
 
 
 
Och på söndag är det 14 oktober med allt vad det innebär, har varit mycket funderingar i veckan. Ett år sen allt otäckt. Det känns både som det är jättelängesen men samditigt som det skulle kunna vart igår. Tänker på er där hemma under denna tid som måste vara obeskrivligt jobbig...
 
Jag får iallafall besök av världens bästa Matilda i helgen och det ska bli hur kul som helst. Och på lördag blir det väl något slags firande av tanten som bli 22år gammal på söndag. Herregud vad gammalt det låter?
 

Sjukling!

Idag är det tisdag 9e oktober och jag är sämst på att blogga! Trodde jag skulle ha all tid i världen här men det är stressigare än någonsin! Har faktskt köpt mig en jättefindagbok och funderar på att lägga ner bloggen, men det svider lite. och så är det ju så enkelt att skrvia på datorn även om jag bara har tillgång till den på morgonen och efter åtta på kvällen, bara då jag är hemma. hm.
 
Har ett annat problem med datorn också, när man går in på ett fotoalbum så kan man inte längre se miniatyrer av bilderna. Man ser bara den här klassiska "bilden har inte laddat färdigt än" vyn med himmel, hav och lite berg typ. Det gör att jag måste gå in på alla bilder separat och klicka upp dem för att se vilken det är och sen komma ihåg namnet om jag ska använda bilden tex till bloggen. Sjukt irriterande. Någon som vet hur man fixar tillbaka det?
 
Som universums motvikt mot min braiga dag i söndags har jag nu blivit dyngförkyld. Var tvungen att gnällringa mamma och berätta över min lunginflamationsskräck, men hon tyckte jag lät piggare redan när vi slutade prata och trodde min förkylning var psykosomatisk. Kanske, men isåfall måste jag jobba bättre på att tänka bort min bröstvärk och min muppiga röst orsakad av min svullna hals. Jag och Annelie var iallafall och måndagshandlade igår och köpte massa c-vitaminer, värktabletter, ingefära och honung. Och har hm, skolkat från två föreläsningar nu så jag skulle slippa gå i regnet till skolan. Men idag har vi prov. Så borde verkligen gå, och borde verkligen plugga innan jag går XD haha sen har vi ett fett prov imorgon också. Min kropp passade bättre för klimatet i Australien!! Baah!
 
Under mitt jättebloggglapp har vi iallafall hunnit med en hel massa. En mängd Starbuckshäng och pluggande med Ellen och Trygve på vår håltimme, barhäng med klassen i skolområdena, utgång på den fancy klubben Madame med Annelie, Farre och Annelies kompis Johanna. Häng på finbaren Schmuck med Farre, Jesse och Annelie. Jag, Trygve och Ellen har hittat ett nice mexikanskt lunchställe vid skolan. Jag och Annelie har typ både hunnit börjat och, i och med min förkylning, slutat den latinska kyrkokören i svenska kyrkan. Jag Trygve och Ellen var uppe i Sacré Coeur och käkade middag en kväll. Supermysigt och för första gången fattade jag att jag var i Paris! Trodde den känslan skulle komma när jag såg Eiffeltornet men nope.
 
Jag har anmält mig till universitetet till våren och hoppas man kan få komma in denna gång. Vi har haft ett halvtaffligt barhäng på bargatan i Oberkampf med ett sthlmsgäng här. Har haft galet ont i fötterna efter mina nya, dyra apsnygga skor.
 
Jag Ellen och Trygve var en dag i Centre Pompidou och kikade lite modern konst. Det var skitkul och Trygve kunde massa som han berättade för oss.
 
I helgen var det  Nuit Blanche här i Paris. Det är deras kulturnatt och allting var jättehypat. Museerna var öppet halva natten och metron skulle gå hur länge som helst. Min förkylning gjorde sig påmind redan då dock så skippade det! Jag och Jesse kollade film och käkade croissanter ist. Annelies syrra var här hela förra veckan och hälsade på så både Annelie och Jesse har hjälpts åt att guida runt henne i Paris shopping. Och i helgen var jag och Jesse ute och dansade hela natten på Chacha.
 
Denna vecka är lite annorlunda mot de vi haft hittills. Vi har nämligen tagit vår fonetikexamen i fredags och har nu en galet lång håltimme mellan 13 och 17 tre dagar i veckan. Vi hade tänkt att åka till Versaille och att gå på Musée d'Orsay och jag och Annelie skulle kikat in terassen på La Fayette denna vecka. Men nope, jag sitter här och funderar på om jag orkar plugga eller ska kolla på Les Intouchables som jag fått av Trygve på usb.
 
Fonetikexamen då? mjo är väl typ halvnöjd med den. har med mig 16/20 poäng till den stora examen nu och det är väl ok. Men kändes så snopet. Gick liksom inte att träna till på ett vettigt sätt och alla lektioner vi haft var nu nedsamlade på ett papper med tio fraser som motsvarade det fonetiska alfabetet. Skitsvårt. wellwell.
 
Matte var här och hälsade på förra helgen! Var supermysigt och precis som jag hade bestämt fick vi fint väder! Annelie var och mötte honom på stationen när jag var i skolan och Jesse fyllde år på fredagen så vi började med att dricka champagne här och överasknings ta med honom till Brasserie Lipp. Det blev galet lyckat och en jättetrevlig kväll :)
 
På lördagen käkade jag, Matte och jesse lunch innan vi skulle möta Annelie vid le Parc des Princes för att se en match med Zlatan, Psg - FC Sochaux Mont.!! Världens stämning på läktarna som för övrigt var fulla. Matte hade med sig sverigeflaggan och halsduken hemifrån! :)  Vid varenda plats låg en psg flagga och fansen till det andra laget var typ obefintliga.
 
Hann med att visa allting innan måndagen och Paris visade upp sig från sin vackraste sida under helgen :)  Kändes som vi var far more söderut när vi satt bland palmerna i Jardin du Luxembourg och käkade glass. Och på söndagen när vi skulle förbi lägenheten var det världens liv på vår gata Rue Rivoli. Det var typ Sida som hade nån slags rullande festival. Med precis så långt mellanrum så de inte störde varandra rullade det stora lastbilsflak med påbygda scener. och gatan var helt fylld med ungdomar som sprang efter sin favvisartist som rullade förbi. Jag och Matte hittade grymaste bordet på vårt stammishak l'etincelle. i hörnet mot gatan mitt i solen så vi kunde sitta och svettas i t-shirt. Och sen avslutade vi helgen med Select Hotel vid place de la Sorbonne, nära min skolan och Mattes RER och med en grym hotellfrukost! Jobbigt att säga hejdå sen...
 
Ne nu ska jag fixa lite specialte, käka lite yoghurt och försöka plugga!
 
Puss på er!
 
 

Rolls Royce Phantom

Den här dagen har bara varit så perfekt att jag måste skriva ett litet inlägg! Det är söndag 8 oktober.

Jag och Annelie vaknade utvilade och icke bakfulla. Vi har storstädat hela lägenheten och tvättat. Efter vi varit skitduktiga gled vi iväg till Orangeriet och kom in så vi precis hann kolla på Monets vackra målningar innan de stängde. Sedan åkte vi vidare till Canal Saint Martin och gick längs kanalen där Amelie from Monmartre kastade macka. Vidare därifrån gick vi till Belleville och jag fick äntligen se Edith Piafs minnessten. Då Paris lilla chinatown ligger där åt vi sjukt god kinesisk mat innan vi skulle åka hem. Men när vi var på väg mot Metron hörde vi världens liv från en bar och vi hann precis glida in för att se Zlatans två mål mot hatmotståndaren Marseille. Vi stannade där och var de enda tjejerna och typ de enda som drack öl under matchen. haha men coca colan verkade inte vara något hinder för fansen att skrika sina icke rumsrena hejaramsor till de Marseillefans som också fanns i baren.

På vägen hem kom Farre och hämtade upp oss i en Rolls Royce Phantom. Vi åkte till Schmuck och drack drinkar innan vi fick skjuts hem. Och ut ur bilen i Marais hoppade jag och Annelie när folk vände sig om och kollade på bilen. Galet.

Och nu får vi gå och lägga oss i rena lakan och kolla på första avsnittet av Solsidan! Dessutom gjorde jag läxan till måndag redan igår.
C'est la vie!

RSS 2.0