La Piazzetta

Måndag 17 oktober 2011



I guideboken tillägnar de inte Hongkong och Macao så värst många sidor så hur lång tid kan de ta att kolla igenom liksom? Jo, antagligen en halv livstid har vi insett.


Igår kväll kilade vi ut och hittade en nattmarknad på Temple street, som vi upptäckte senare var omnämnd i guideboken. Där fick de en fullträff med meningen: "Man kan göra bättre fynd på andra ställen, men atmosfären och utbudet - märkeskopior, skor, Maoprylar och piratutgåvor av dvdfilmer - står i en klass för sig." Åt sedan nån dyr tråkig, kines- wannabe västlänsk mat med pasta efter att ha kollat på alla konstiga kinesrätter i hundra år.

Var lite jetlagad i morse och hur trött som helst. Mattias däremot var superpigg och väckte mig med frukost på sängen. Vi bor på kaosartade Nathan street som med alla neonskyltar och sjukt höga ljudnivå är en upplevelse bara den. Mycket här har brittiska namn då Hongkong tidigare var en brittisk koloni.


Började dagen med att strosa runt i Tsim Sha Tsuis hamnområde med utsikt över Hongkongön. Käkade glass i värsta värmen och gick runt och töntade oss längs Hongkongs egna Avenue of Stars med otaliga ching, jang, li, och tillslut de man kände igen: Jackie Chan, Bruce Lee och Jet Li.


Tog de mysiga Star Ferry över till Hongkong ön och fick en smärre chock när vi kom iland. Tyckte vi det var kaosartat på Nathan street var detta sju miljarder gånger värre. Spelade ingen roll att vi hade kartor. Bara för att komma över en väg var man tvungen att gå upp i ett höghus, hitta en tunnelbro över till nästa hus, för att hitta ut ur byggnaden och komma ner på andra sidan gatan. och nu var det ju inte bara en väg man korsade. Vägarna är byggda i broar över varandra och dessutom har man noll utsikt då det är skyskrapor överallt. Det plus knökmycket folk, trafik och ljud gjorde att vi snabbt tog oss till en lugn stentrappa på ett tak där vi kunde eftermiddagspowernapa i solen. 


Det blir mörkt sjukt snabbt här. Vid 18 är staden bara upplyst av alla miljontals lampor i glada färger. Men värmen är kvar som tur är! Efter att ha gått en evighet upp och ner för byggnader och jag tyckte att jag hade ganska bra koll på var vi befann oss började vi prata med en engelsman och insåg snabbt att vi var helt ute och cyklade och knappt hade kommit nånstans!


Som tur var är alla här så hjälpsamma och gulliga och både visar vägen, följer med och pekar, och går ut på internet för att hitta information åt oss. Så tillslut befann vi oss på Lan Kwai Fong, Orkidéplatsen. Uteställen och restauranger som trängs runt världens längsta rulltrappskomplex på 972meter upp för ett berg, The Escalator. Innan vi började barrundan uppför, en öl, lite rulltrappa, en öl till, så gick vi längs antikvitetsgatan Hollywood road bort till Manmotemplet. Det var tyvärr stängt men gav oss en försmak av gamla Kina och dess byggnader.



Sedan började vårt flyt för kvällen. Gick in i en gränd där vi såg en tacosrestaurang då jag började bli hungrig. Av nån anledning fortsatte vi in i gränden och kom till något som såg ut som en privat tillställning. Vi tänkte precis vända när vi blev inropade av några vid ett bord utanför restaurangen. Restaurangen hade nyöppningsparty och bjöd på gratis mat och dryck hela kvällen. (Y)  troligt!?
Träffade Danny, en kille från Columbia som kom till Hongkong på 1veckas semester för 6år sedan och stannat sedan dess.Han hade bott i Melbourne några år tidigare och hade en exflickvän från Tyskland och jobbade på en språkskola här. Han kunde alla möjliga språk och kände alla där inne. Så snart var vi presenterade för kocken, servitriserna och nästan alla gäster. När restaurangen stängde fortsatte vi vidare i sällskap av Danny och mötte sedan Alejandro som precis slutat arbetet för kvällen som kock och några piloter som flyttat hit och flyger privatplan.


Vi fick hur mycket tips som helst och Alejandro och Danny erbjöd sig att guida oss runt i staden. De provade snus och Alejandro fick oundvikligen höra lite Lady Gaga ^^ På morgonkvisten tog de oss med för att käka lite äkta kinamat. Nudelrätt med biff, löksoppa, dulce de leche-bröd, kinesisk soppa med fiskbullar och säkert nått mer jag glömt. Till det skulle man dricka kinesiskt te med grädd/mjölk i.


Insåg att nu hade vi ju missat sista färjan och tåget för flera timmar sen, så vi tog en taxi till fastlandet. Vilket skulle visa sig vara det absolut snabbaste och bekvämaste alternativet på Hongkongs nu folktomma gator. Åkte hela vägen för 70kr. Motsvarande i Sverige? 4-5hundra kanske... Superbraslut på en superdag. Sry för mitt långa inlägg (A) kompenserar med lite bilder.



Puss och kram!


Kommentarer
Postat av: Golden Goddess

Vilket flyt! Jag väntar ivrigt på lite bilder! Love!

2011-10-18 @ 18:01:00
Postat av: Ida

verkligen (: kika på fb! de ligger där sålänge (: <3

2011-10-18 @ 18:46:12
Postat av: Ulla

Vilket party ni hamnade på!

2011-10-18 @ 19:34:48
Postat av: Tina

Häftigt! Det är spännande att få följa er resa. Ser fram emot nästa inlägg. Kramar!!

2011-10-19 @ 09:34:02
Postat av: Mamma Ulla

Sitter på jobbet och längtar dit till värmen. Skönt med lite flyt ibland:) kramar.

2011-10-19 @ 14:31:22
Postat av: Ida och Mattias

nu kommer det en massa inlägg på en gång ^^



ja, verkligen! här i shanghai är det inte lika varmt så nu behöver du inte vara avundsjuk längre (: haha

2011-10-23 @ 10:54:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0