Beijing

29 oktober 2011

 


Hallå!


Efter en väldigt bekväm 5 timmars resa tog vi oss från Shanghai till Beijing med världens snabbaste snabbtåg igår… Åkte dock inte mer än 309km/h lite besvikelse, vet inte om det var en annan sträcka eller nått annat tåg eller om det är väder och vind som spelar roll. Jaja, i alla fall kom vi fram säkert. Tunnelbanesystemet funkar likadant här som i Shanghai så vi guidade oss enkelt till vårt hostel King’s Joy, tack vare min pärla Mattias har vi en än gång fått ett bra och trevligt hostel för 90kr/natten.

 


Får planera tiden bra här om vi ska hinna med allting som Peking har att erbjuda, så idag var vi i förbjudna staden och på Himmelska fridens torg. Det är enormt stort och tog oss i alla fall en fyra timmar att ta oss igenom. Det var jättecoolt att se alla stora kinesiska byggnader och tänka på all historia de vart med om, men ärligt talat trodde jag det skulle bli mera wow-upplevelse än det blev. Det kan ju iofs bero på kineserna unga som gamla helt obekymrat kan köra armbågen i sidan och tränga sig fram för att få bästa platsen vad det än kan gälla. När vi skulle ta kort in på Kejsarens viloplats kommer en minst 80årig tant och stenhårt klämmer sig in för att sedan försöka dra fram sin jämnåriga kompis som om de var 14år på en konsert.  Utan att skämmas kan de klämma in rumpan för att få en sittplats på tunnelbanan så att de nästan får den som tänkt sätta sig där innan i knät. Ska inte prata om bordskick och allmänt hyffs. Varannan kines låter som de ska hosta upp alla inälvor innan de drar största loskan var som helst på marken. Rapa, fisa och hosta i ansiktet på folk är helt okej här. Har lite svårt för det, man kanske vänjer sig?


 

I alla fall så tog vi taxi till Pekings stora shoppinggata, Wangfujing Daje, med en av alla chaffisar som ville lura oss vid utgången av Den förbjudna staden. Han sa såklart att han inte hade taxameter och ville ha fast pris. Typisk turistfälla. Vi viste ju ungefär vad de skulle kosta och prutade oss ner till priset. När vi kom fram så lyfte Matte, som satt i framsätet, på den lilla lappen som chauffören hade gömt taxametern bakom och blinkade till honom. Han blev lite röd i ansiktet och åkte därifrån. Fick lära sig att alla västlänningar inte är helt tappade bakom XD 

 


Alla märkesaffärer i världen verkade ha samlats på samma gata och vi kände att det inte var vår backpackerprisklass riktigt. Precis då såg vi en smal gränd som gick in mellan husen dit alla kineser vallfärdade. Där fanns massa kinamatsrestauranger och hur många stånd som helst som sålde kackerlackor, skorpioner, möss, små fåglar, bläckfiskar, kokonger, kanderade frukter, allt på spett. Det fanns också hur mycket stånd med souvenirer som helst där det gick att pruta upp till 80%. Fick beröm av en tjej jag precis köpt utav att jag var duktig på att pruta. När man gick förbi de andra stånden med sin nyinköpta souvenir frågade de andra säljarna hur mycket man gav för den och så fick man ett  ”aa I could give you cheeper!” eller ett ”åh, good price, very cheep” för att avgöra om man gått på en nit eller inte. Här behövde man inte skämmas för att pruta, det blev snarare skämmigare om man gått på en nit så de andra säljarna skämdes för ens skull.


 

Jag tordes inte prova på de grillade kackerlackorna, det räckte att vi fick en film med en ryss som testade på dem och gav det omdömet ”åh, taste like french frites” Däremot köpte jag kanderade jordgubbar och äpplen på spett. Hur gott som helst och superpopulärt här!


En grej som är lite söt här i Kina, är att de sparat massa gamla telefonkiosker, men istället med moderniserad funktion i dem, nämligen wifi. Det har vart grymt här i Kina, tillgången till internet överallt!


 

På vägen till nattmarknaden på Wangfujing daje stannade vi till på en uteservering som låg mitt på gatan. Helt plötsligt märker vi hur folk börjar stanna och kolla på oss, stå och ta kort med oss i bakgrunden och verkligen helt ogenerat peka och säga till sina kompisar att kolla. Det kom till och med fram ett par och ville ta kort tillsammans med oss! Någonting skumt var det. För här är vi ju knappast de första västlänningar som befinner oss! Även om man får kolla ett tag för att se några andra. Började fundera, har jag nått i håret? Får man dricka utomhus? Snacka om att känna sig illa tillmods! Skyndade oss därifrån!


 

Angående vädret i Peking, vi hade blivit uppskrämda med att det skulle vara hur kallt som helst! När vi kom var det nästan varmare här än i Shanghai. På dagen räcker det med tjocktröja o på kvällen regnjackan över typ. Ska bli regn o grejer nästa vecka så det kanske ändras.   


 

Bilder kommer (: 


Puss!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Skönt att höra/se att det flyter på. Vill minnas att tåget från flygplatsen till Shanghai gick fortare än erat ^^ Har ni sett något halloween firande? Tydligen pumpabrist i Sverige. Vi fick tipset att akta oss för krulliga kineser i nylonstrumpor i Peking. Kommer det hem något paket snart?

H Far och mor

2011-10-30 @ 21:16:51
Postat av: Ida

Joda, vi har saktat ner tempot lite är rätt mrgontrötta (; jo så är det säkert! Vi övervägde hurvida vi skulle ta en tur bara för att! men det kändes inte helt nödvändigt (; Vi var på en av pekings bargator igår, där var det fullt pådrag med halloweenfirandet, utklädnader och dekorering överallt. Bra med pumpabrist, då kan mormor och morfar sälja sina dyrt (; Krulliga kineser? menar håret då eller XD? De enda som pallar att gå i nylonstrumpor fortfarande är alla tjejer i små klänningar och nylonstrumpor, annars e de lite för kallt för det nu (; Ne vi har ju faktiskt inte köpt så mycket än, eller snarare så hade vi med oss så lite från början så det är rätt lugnt med plats (: kanske kommer ett från indien sen när vi vill göra oss av med vinterprylar! :*

2011-10-31 @ 07:06:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0