The Birds Nest

Onsdag 2 november 2011


Ganska lugna dagar framför oss nu, har gjort det mesta vi vill se och göra i Peking. Ironiskt nog så är det klaraste dagen ute hittills kunde jag konstatera när jag satt med datorn i baren och kollade ut imorse.

Btw så har vi upptäckt att alla nummer som ringer från sverige blir samma på vår display, 019nånting… Har masssa missade samtal men vet inte var de kommer från så räkna inte med att bli uppringd. Och ring inte alls förresten, blir svinigt dyrt för båda.

Igår lyckades min jätteäkta adidasväska gå sönder. Den som hållit igenom Thailand och Europa i vått och torrt. Som tur är befinner vi oss i fejkväskornas hemland så det ska nog lösa sig. Har ju precis insett att vi får hela morgondagen till att gå runt och pruta i alla småbutiker här i närheten.

Det sista vi ville hinna se innan vi lämnar Peking var The Birds Nest och Watercube. De två häftigaste OS arenorna i Os byn norr om staden. Det var overkligt att stå i arenan där invigningen för OS 2008 vart bara tre år tidigare. Då satt jag och klistrad framför tvn hemma och önskade att jag kunde få sett den där ännu overkligare föreställningen som kineserna bjöd på live.

Området som OS byn är byggd på bestod, innan OS, av hutonger som utgjorde hem till över en miljon kineser som blev utskickade ur sina hem till höghus i utkanten av staden. Måste vart så hemskt. I hutongerna finns allt. Deras sociala liv, arbete och alla små verkstäder och affärer de kan behöva. Har även sett någon sjuk dokumentär för ett tag sedan där de berättade om statens cleaning project innan OS. Folk kördes iväg och spärrades in, allt för att Kina skulle visa upp sin bästa sida när världens ögon riktades mot det. Runt byggnaderna fannsa massa skyltar med fina ord om att nationalarenan representerar moderna Kina osv. Väl där inne fick vi i alla fall kissa i hål ^^ nerå, men på nära håll kändes byggnaden och det stora plattbelagda området den låg på väldigt grått. Kan vart vädret som hjälpte till lite också.

När vi kom ut från vattenkuben hade det börja skymma, och när vi gick lngs med den tände de båda byggnaderna. Vattenkuben med sin plastbubblefasad i lysande blå och fågelboet med sin metallstråinlindning i självlysande röd inifrån arenan. Skulle rekommendera ett besök på kvällen. Räcker att se utifrån, väl där inne var det inte värt inträdespriserna. Lite kul var det dock när jag och Matte hoppade in i ett litet ”spaceship” inne i vattenkuben och slogs mot utomjordingar i 5D simulator. Lite barnsligt vi vet! Men ingen känner ju oss i Kina. Nu har jag ju iofs bjudit på den här (:  

På fredag åker vi vidare till Xi’an och Terrakottaarmén. Ska bli riktigt coolt. Så kvällen fick vigas till planering och att spöa Matte i biljard, på riktigt denna gång (;


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0