7 Sages, Xi'an

Lördag 5e november

Hallå!

Nu sitter vi och dricker te ur våra nyinköpta gängade glasmuggar ^^ och käkar söt/salta popcorn i restaurangen/baren/allrummet på vårt hostel ”7 sages” i Xi’an.

Nattens resa blev mer och mer angenäm för varje timme fick till och med några timmars sömn. Nu säger Matt ifrån om jag säger så för han sov knappt något. Det är verkligen en upplevelse man kommer komma ihåg, men trotts det har vi lovat varandra att aldrig mer åka nattåg med hard seat. ^^

Vi började prata med paret som satt mitt emot oss. De var typ i vår ålder och bodde i Xi’an. På nått märkligt sätt var de grymt lika oss. Killen och Matte hade likadana mobiler och satt nöjt och spelad spel, möblerade om med väskorna och fixade. Vi garvad åt samma saker och härjade likadant. Skumt! Vi pratade inte i början då vi inte trodde de kunde engelska. Men det visade sig att tjejen var rätt duktig. Killen kunde säga några ord. De skrev på mobilen och visade oss där de varnade oss för alla tjuvar som finns på tåget. Vi västlänningar med systemkamera, laptop och mobiler som inte var nokia, var ett hett mål skulle jag tippa. Eller ja, Mattes mobil som inte är Nokia i alla fall ^^ ALLA i Kina har Nokia mobiler och ungefär sju tusen gånger om dagen tror jag att min telefon ringer XD. Well. Vi höll hårt i våra grejer och än har vi inte märkt att något saknas.

När vi kom fram till Xi’an delade vi taxi och paret guidade chaffören till vårt hostel och släppte av oss. De skulle också till Terrakottaarmén imorgon och frågade om vi ville åka med dem dit. Vi tackade ja så imorgon kl nio kommer de och hämtar oss utanför hostlet. Så om vi är naiva nu och de kör iväg oss och vi blir rånmördade så får ni komma och hämta våra grejer här! Ne usch, dåligt skämt.

Vi har i alla fall bara sovit idag. Kom fram till hostlet kl sju och blev visade till vårt rum. Vi valde det här hostlt för det är byggt som ett gammaldags kinsisk kvarter, alltså en hutong typ. En mur runt massa småhus med gångar emellan med de typiskt nyckerhålsformade öppningarna. Vårt rum är jättehäftigt, trotts att det egentligen bara består av en säng. Sängen ligger mitt i rummet direkt på det upphöjda golvet. Längst in i rummet är det avskärmat med en glasvägg. Där är det toalett och dusch. Känns lite japansk typ. Får slänga upp en bild på det sen!

Vi har iallafall hunnit äta en riktigt god kinesisk frukost/lunch/middag. Det var vi värda efter att ha levt ett dygn på typ en nudelburk och banan. Det var första gången vi tyckt om allting vi lyckas beställt. Och det är verkligen ”lyckats” beställa. Menyerna var bara på kinesiska och personalen kunde ingen engelska alls. Som tur var satt det en högre utbildad familj bredvid oss som hjälpte att beställa in dumplings med biff i, marinerade ångkokta aubergine och ärtskivor och stekt kyckling och svamp. Och såklart ris till.

Det som vi hemma förknippar med kinamat finns knappt här. Typ allt friterat med sötsur sås, alla nudlar och vårrullar. Nu varierar det ju väldigt var i landet vi är. Vi har ju sett vårrullar, sötsursås, nudlar och friterat. Men det är ju inte det som är deras main food. Det är dumplings i alla dess former och med väldigt varierande innehåll. Biff, kyckling, apkött, grönsaker, efterättsvaniljsmet, bbq sås mm. Inlindade i mosat ris, deg eller typ något brödliknande. Mycket soppor med typ alla delar av en kyckling i och så vidare.

Well nog för idag.  Nu ska jag socialisera lite med min sötnos (:


Kommentarer
Postat av: Ulla

Vi har varit på kyrkogården, det var massor av ljus tända för Mattias. Akta er för skummisar!

2011-11-05 @ 19:23:28
Postat av: Jonatan

När jag läser så visualiserar jag eran resa som en film, och jag gillar den väldigt mycket. Take care

2011-11-05 @ 22:14:07
Postat av: Matilda

Ni får ta och lära er något recept på riktig kinamat så vi här hemma också får uppleva den^^

Är det den där armén av sten som alltid vaknar till liv i alla filmer och slåss? :P

Jag var också förbi kyrkogården, både på dagen och kvällen. Mattias begravning var på alla helgons afton så hela kyrkogården var upplyst, men var riktigt fin vid klocktornet där blommorna ställs efter begravningen - fullt med ljus och fina blomarrangemang, många med korta texter till. Ska försöka hinna ta ett kort innan jag åker tillbaka till Uppsala så du får se när du kommer hem.

2011-11-06 @ 18:44:54
Postat av: Ida

Ulla: kan tänka mig, måste vara fint. Får ställa dit ett när jag kommer hem...



Jonatan: Låter fint, kanske är en idé för framtiden (:



Matilda: Ja, någon kokbok på kinesiska måste det bli när vi kommer hem. Själv ser jag ju fram emot att inviga min creme brulee brännare när jag kommer hem ^^ Kan inte påminna mig om en film där de vaknar till liv? men det är säkert möjligt att det är den armen. Jag skulle inte vilja bråka med den (: Vore jättegulligt om du hann ta en bild. <3

2011-11-07 @ 06:40:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0