Taj Mahal

Söndag 27e november 2011

Idag var vi åter igen uppe innan gryningen. Planen var se Taj Mahal i gryningen. Den vackra vy som vi även har på framsidan av vår guidebok.

Var rätt trött för var helt inställd på att vi skulle till andra sidan som föregående dag. Vi vinkade in en rickshaw och  dealade om pris. Sedan åkte han de 50 meterna till ingången och stannade nöjt. Snopna vägrade vi betala överpriset och gick sedan sista biten fram i mörkret till ticket officet. Där stod det ett annat gäng nyvakna västlänningar som, precis som vi, fick reda på att det öppnade om 45minuter. Killen bakom oss i ledet, Tore, avslöjade sin svenska identitet och v stod och snackade så de återstående minuterna flög förbi. 

Taj Mahal var precis lika vackert som man föreställt sig. Att det ligger upphöjt gör att man inte ser något förutom himlen i bakgrunden och gör bara synen mäktigare. Vi gick runt barfota på det fuktiga morgonimmiga stengolvet och småfrös. Vi fick våra vackra bilder och förstod i efterhand att om vi kommit senare på dagen hade det varit så fullt att det knappt gick att ta sig runt därinne.

  



smygbild inne i gravkammaren

Vi käkade frukost med Tore på en lokal restaurang med superbilliga priser. Han läste första året på psykologprogrammet i Uppsala och reste nu runt i Indien själv i tre månader under tiden klassen läste en kurs han redan hade läst. Jag blev inte ett dugg avundsjuk.(A)

Jag mådde dåligt efter frukosten så Matte lyckades skjuta fram utcheckningen så jag fick powernapa lite längre på rummet.

Vi mötte Tore vid halv tolv och åkte iväg till Maya hotell för att käka lunch. Maya hotell hade lur-gubben på hotellet i Varanasi rekommenderat oss då det var en god vän till honom som ägde hotellet. Det var god mat men sjukt mycket flugor. Det är det förresten överallt här!

Sedan åkte vi till Red Fort. Det ska vara det mest storslagna fortet i Indien och vi gick runt i alla de olika rummen och innegårdarna och hittade på härjhistorier om vad som kunde hänt där under storhetstiden. Det mest intressanta var aporna som var supersöta och löpte runt och busade med varandra på gräsmattan.




Vår rickshawförare skulle sedan skjutsa oss till en bazar. Typiskt nog spelade han dum och skjutsade oss till massa affärer som hans kompisar ägde. Vi förklarade tålmodigt att vi ville till en marknad och inte en lyxaffär och gav honom namnet på den. När han för andra gången struntade i vad vi bad om och skjutsade oss till ett gäng andra affärer så tröttnade vi och åkte hem.

Vi blev sittande på vår takterrass och käkade pannkakor innan det var dags för oss att kila till tåget. 

På tågstationen försökte vi lokalisera vårt tåg och frågade ett par tjejer och en kille om hjälp. Killen var bombsäker på att det var rätt tåg och hoppade själv på tåget. Tjejerna, Mary och Cecilia, visade sig vara från Sverige men bodde båda två i Berlin, häftigt! På rälsen löpte det massor av stora råttor, skitäckligt!

Vi upptäckte snart att tågnumret var fel och några indier berättade att vi skulle med tåget efter detta som var lite sent. Vi skyndade oss att säga till tjejerna men killen var redan borta i folkvimlet på tåget.

Jag och Matte hade fått säten i olika vagnar och tjejerna hade inga reserverade säten så vi klämde in oss alla fyra i en av alla sleepers på tåget och pratade oavbrutet i tre timmar fram till Delhi.  Kan inte låta bli att bli pratig när vi träffas svenskar XD Matte gav bort sin fleecetröja som han köpt i Kina till tjejerna som var påväg till Nepal. Den behöver vi förhoppningsvis inte i Kerala!

När vi var framme i New Delhi sa vi hejdå och hoppade in i en taxi som skulle köra oss till vårt bokade hotell nära flygplatsen. Den stressade unga killen läste bara första delen av namnet på hotellet, Airport hotell Runway, och ville sedan ha mera pengar än priset vi kommit överens om för att han körde fel. Troligt. Det är ingen som tycker synd om oss när vi blir blåsta på affärer här, då kan vi inte ge vika heller.

Runway var ett fint tre stjärnigt hotell med trevlig personal som gav oss mat på rummet fast vi kom fram vid halv ett på natten.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilken grav!!

2011-12-01 @ 21:34:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0