Festival du la musique

21 juni



Idag försökte vi ta oss upp i tid sa vi och ställde klockan tidigt. tjenare, har aldrig vart jobbigare nånsin att gå upp! Jag och Matilda släpade oss iväg till cafét vi satt på igår och försökte få igång internet. Gick inte alls. Så en varm choklad och omstartningar av datorn för efter att ha provat alla trådlösa internet som fanns så kläcker bartendern ur sig att routern glappar. Han går fram och vickar lite på den och vipps så hoppar internet igång XD där var vår förmiddag!

Idag var planen att åka iväg till Monets trädgård. Vilken pers det blev! Inte EN ENDA MÄNNISKA i denna stad kan ju engelska! Vi försökte följa kartan till tågstationen vi skulle åka ifrån och hade köpt med oss lite baguetter och croissanter för att äta frukost på vägen. Kom efter lång vandring fram till en tunnelbanestation som en tant försäkrade oss var rätt på franska som jag försökte förstå. Efter ett tag förstod vi att det måste finnas nån mer station. Hittade en karta där det stog att det låg en till med samma namn en gata ner Vi gick dit och fick hänvisningar på dålig engelska av en gubbe att gå en gata bort till. Cred ska de ha iallafall att ALLA verkligen försöker hjälpa oss. kommer fram till oss utan att kunna engelska fast de ser att vi inte pratar franska. Ursäktar sin dåliga engelska. Försöker prata med sin franska och gestikulera och visa vägen. Så att de skulle vara dryga och inte vilja prata engelska är bara bullshit. Så många trevliga franksmän som vi mött!



Iallafall... tiden gick och vi som läst att tågen till Vernon gick en gång i timmen kände oss lite småstressade när vi inte ens hittade stationen. Dessutom började de märkas att vi inte käkat frukost än. Vi gick lång åt vänste som gubben på stationen pekat åt, och helt plötsligt kommer det fram en stor station! Hur sjutton kan man döpa tre stationer till samma namn?? Vi gav Monet en andra chans. När vi gått länst bort på stationen så ser vi en lapp på informationen som säger att "för att boka biljetter till just Vernon ska man gå till spår 27" (helt andra sidan av stationen!) Gick tillbaka igen och köade en bra stund. Det positiva: Vi kunde åka på våra interrailkort till Vernon och vi fick precis de sista biljetterna bokade till Amsterdam på torsdag. Det negativa: Tåger till Vernon gick 14.20 nästan om två timmar (vi hade precis missat ett) och tåget till Amsterdam kostade nästan 400 kr! Att de kan ta såna priser fast vi redan har ett interrailkort! Det är värt att ha i minnet om man planerar resa. Det har kostat typ 10euro för varje resa vi behövt bokat. Men denna gång var det 39euro! för en fyratimmarsresa. Stört!


Väl framme i Vernon försökte vi fatta hur vi skulle ta oss till Monets trädgård och var det låg. På blandad franska och engelska lyckades jag fatta var busstationen låg. Inte en enda skylt nånstans! och ingenting står på engelska fast det är en turistgrej. Det störd mig lite igår också, att på Lovren, största museet där majoriteten är från andra länder, står det BARA på franska. Kom man från nått annat land ska man alltså inte få veta vad tavla föreställer eller bakgrunden med den. Det är lite drygt gjort.


Iallafall, vi försökte fatta skylten med tiderna och tillslut så anar vi det värsta. Jag går tillbaka till informationen och frågar och de bekräftar att sista bussen gick för fem minuter sen (15.15) O DE KUNDE DE INTE KLÄCKA UR SIG TIDIGARE. Hade vi inte gått och köpt en kaffe hade vi alltså hunnit. Dessutom gick tåget hem om två timmar. Happ.. Alternativet, sa infosnubben, var att hyra cyklar. 10 euro för en dag skulle dn otrevliga gubben i puben ha för dem. Dessutom var det sju kilometer. Verkligen ALLT som kunde gå fel gick fel idag alltså! Tillslut ringde Matte taxi. Det förlorade vi 2euro på, så vi körde på den lyxvarianten. Kände oss inte som tågluffare när vi kom inglidande i den lilla pitoreska byn som Claude Monet alltså hade bott i.


Anledningen till att bussarna slutade gå och de tidiga tiderna förstod vi snart berodde på att publiken för denna aktivitet var massa penisonärer, de som hade lyckats ta sig denna krångliga väg hit dvs ^^


Fick iallafall soligt fint, varmt väder och massa foton på hans vackra trädgård. Dessutom fick jag en liten minibild av min favorittavla ((: Bussen på vägen hem skötte sig och här började oturen för dagen att vända lite..


För andra dagen i rad bestämde vi oss för att skippa Eiffeltornet då det slutar gå upp till toppen runt tio, men vi åkte dit och köpte med oss baguette,olika ostar, rött vin, kex och choklad och satte oss i parken brevid Eiffeltornet. Mysfaktor 500. Lite av en dröm för mig som njöt för fullt (: Vi funderade lite på om det var lagligt att dricka och frågade ett gäng poliser om det. Det var det naturligtvis inte. Dumt av oss att fråga när vi ändå inte kunde hålla oss. Kryllade av poliser och vi funderade på om det var nödvändigt med sånt pådrag en tisdag.


De spelades massa musik i parken och efter ett tag fylldes den på med sjukt mycket ungdommar. Ovanför stod ett gäng indiander och spelad panflöjt och trummor och grejer, sjukt fint. Slog Sergelstorg indianerna med hästlängder. Stod även ett gäng brevid och breakdanceade och vi tänkte att det var ett vanligt pådrag på tisdagar.


Visade sig iallafall att poliserna inte var ute efter att fånga livsnjutare i parken. Helt plöstsligt kom massa poliser utspringande från parken och när vi skulle ner i tunnelbanan var den avspärrad. Kunde vi läsa tidningen imorrn kanske vi skulle få reda på vad som hänt.


Otäckaste var när vi åkte hem med tunnelbanan. Den var totalt smockfull och vi skulle skapligt långt idag. Helt plötsligt när vi åker förbi en station så hostar jag till, tänker inte mer på det. Men så börjar det svida som satan i halsen och alla andra börjar hosta i vagnen. Alla håller sig för näsan och munnen och det rinner ur ögonen. Så fort vagnen stannar igen löper de flesta ut för att få luft. Vi tvekade men eftersom det var sista tåget så stannade vi kvar och andades genom tröjan. Nu var det troliga att polisen sprutat tårgas på stationen som kom in i vagnen, men det är sjukt när man tänker på hur otroligt utsatt man är i en vagn där man inte kan röra sig två decimeter ens! En stackars kille kunde inte kolla och ögonen på alla i vagnen var illröda när de kom ut. Och tänk om nån hade haft astma.


När vi skulle ut frågade vi en vakt om han visste var det var som hade hänt. En tjej var snabb och översatte åt oss och berättade samtidigt att det var musikfestival över Paris. Man firade musiken och det spelades massa överallt och att det inte vanligtvis var så här busy. Det förklarade ju en hel del så där i efterhand ^^ Riktigt mysig idé

Well well, när vi kom hem funderade vi på om det var tårgas i vagnen eller om det var Mattes fotsvett som drabbat oss. Nu är det världens liv utanför fönstret. En club som spelar utanför. Kan rekommendera Monmartre som boplats i Paris. Billigaste och skabbigaste också. Men mysigt som sjutton för den som inte är kräsen. Händer mycket här och lätt att ta sig till stan.


Nu somnar jag när som helst!


Sry för lång inlägg idag men behövde skriva av mig denna händelserika dag (;



XOXO / Ida


Kommentarer
Postat av: Anonym

" skulle vara dryga och inte vilja prata engelska " Känns som om det är någon som är dryg och vägrar prata franska...

2011-06-26 @ 15:37:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0